Toplumun sosyal hizmet uzmanına ilişkin görüş ve düşüncelerinin incelenmesi: Manisa örneği
Examination of the public's views and opinions about social workers: Manisa example
- Tez No: 462812
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Uzmanı, Sosyal Hizmet Algısı, Sosyal Tutum, Sosyal Hizmetin İmajı, Social Work, Social Workers, Perception about Social Work, Social Attitudes, Image of Social Work
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Amaç: Bu çalışmada toplumun üyelerinin sosyal hizmet mesleğine ve sosyal hizmet uzmanlarına ilişkin görüş ve düşüncelerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Manisa kent merkezinde küme örnekleme yöntemi ile seçilen 18 yaş üzeri 500 kişi üzerinde gerçekleştirilmiş kesitsel bir çalışmadır. Araştırmada katılımcılardan öz bildirime dayalı, yapılandırılmış bir anket formu aracılığıyla veri toplanmıştır. Bu kapsamda katılımcıların temel sosyo-demografik bilgilerinin elde edilmesinin yanı sıra, katılımcıların bilgilerini ölçmeye yönelik sorular sorulmuştur. Ayrıca genel toplumun ve bir sosyal hizmet uzmanından yardım almış bireylerin tutumunu ölçmeye yönelik sorular sorulmuştur. Araştırmanın verileri 2015 yılının Aralık ayında yüz yüze görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırmanın veri işleme ve çözümleme aşaması SPSS 15.0 aracığıyla yapılmıştır. Karşılaştırmalı bulguların analizinde Ki-Kare (χ2), Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H testlerinden yararlanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %53'ünün daha önce sosyal hizmet mesleğini duymamış olduğu görülmektedir. Bununla birlikte katılımcıların önemli bir bölümü sosyal hizmeti ve sosyal hizmet uzmanlarını mesleğin geleneksel çalışma alanlarıyla, hizmet gruplarıyla, rol ve görevleriyle daha ilişkili görmektedir. Araştırma kapsamında katılımcıların sosyal hizmete ve sosyal hizmet uzmanına ilişkin, genel olarak olumlu tutum ortaya koydukları görülmektedir. Sonuç: Sosyal hizmet mesleği toplumla çalışan, toplumla ilgili bir meslektir. Bu yüzden de toplumun sosyal hizmeti ve sosyal hizmet uzmanını tanıması, çalışma alanlarını, çalışma gruplarını, rol ve görevlerini bilmesi, mesleğe ve meslek elemanına karşı olumlu tutum geliştirmesi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the public's views and opinions about social work profession and social workers. Materials and Methods: The research is a cross-sectional study that has been made in the city center of Manisa, by cluster sampling method. It was carried out on 500 individuals who are over the age of 18. Data was collected through a structured questionnaire based on self-reports of participants. In this context, basic socio-demographic informations of the participants has been obtained. In addition to that, some questions were asked in order to evaluate the knowledge of the participants. Moreover, questions were asked to evaluate both general public's and clients' attitudes about social workers. Research data were obtained through face to face interviews in December 2015. The data processing and analysis stage of the study was conducted with SPSS 15.0. In analyzing the comparative findings; Chi-Square (χ2), Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H tests were used. Findings: The data obtained in this study shows that %53 of respondents did not hear social work profession before. In addition to this, an important part of the respondents sees social work profession and social workers more associated with traditional workspace, client groups, roles and functions. Participants of this study generally seem to have a positive opinion and reveal positive attitude about social work profession and social workers. Result: Social work is a profession related to public and works with each member of it. For this reason alone, both public's acquaintence with social work profession and social workers, and public's knowledge and attitudes about social work are considerably important.