Rhizobium ve Mikoriza uygulamalarının fasulye (Phaseolus vulgaris L.)'nin tane verimi ve bazı tarımsal karakterleri üzerine etkileri
Effects of Rhizobium and Arbuscular Mycorrhiza applications on seed yield and some agronomical characteristics of common bean (Phaseolus vulgaris L.)
  1. Tez No: 462859
  2. Yazar: YELİZ ÖZTURAN AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKUT PEKŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aşılama, Kuru fasulye, Mikoriza, Nodül, Rhizobium, Inoculation, Dry bean, Mycorrhiza, Nodule, Rhizobium
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZET Doktora Tezi RHİZOBİUM VE MİKORİZA UYGULAMALARININ FASULYE (Phaseolus vulgaris L.)'NİN TANE VERİMİ VE BAZI TARIMSAL KARAKTERLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Yeliz Özturan Akman Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Erkut Pekşen Bu çalışma, gübreli ve gübresiz koşullar altında Rhizobium ve mikorizanın yalnız başına ve birlikte inokulasyonunun Zülbiye fasulye çeşidinde bitki gelişimine, bazı tarımsal karakterlere, tane verimine ve tohumun besin maddesi içeriği üzerine etkilerini ortaya koymak amacıyla 2012 ve 2013 yıllarında Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün Çarşamba Ambarköprü Araştırma İstasyonunda yürütülmüştür. Tarla denemeleri Şansa Bağlı Bloklarda Bölünen Bölünmüş Parseller deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Gübreleme uygulamaları (G0: Gübresiz ve G1: 2 kg N/da ve 6 kg P2O5/da) ana parsellere, Rhizobium uygulamaları (R0: Rhizobiumsuz, R1: fasulyede kullanılan standart inokulant ile inokulasyon, R2: Samsun ili fasulye ekim alanlarından izole edilen yöreye özel yerli Rhizobium izolatların karışımından oluşan sıvı inokulant ile inokulasyon) alt parsellere, mikoriza uygulamaları (M0: Mikorizasız ve M1: Mikoriza ile inokulasyon) ise alt alt parsellere yerleştirilmiştir. Gübre uygulaması 2012 yılında bitki başına nodül sayısını (47.50 nodül/bitki) kontrol (gübresiz) uygulamasına (57.15 nodül/bitki) göre azaltmıştır. Tohumların Rhizobium bakterileri ile aşılanması (R1 ve R2) aşılama yapılmayan kontrol uygulamasına göre hem 2012 yılında hem de birleştirilmiş yıllar analizinde bitkide nodül sayısını önemli derecede artırmıştır. Ancak kullanılan standart (R1) ve yerel izolat karışımından (R2) oluşan Rhizobium inokulantları arasında köklerde oluşturdukları nodül sayısı bakımından farklılık bulunmamıştır. Mikoriza uygulaması hem 2012 yılında (46.16 nodül/bitki), hem de birleştirilmiş yıllarda (52.31 nodül/bitki) mikoriza ile inokulasyonun yapılmadığı uygulamaya göre bitki başına nodül sayısını (58.49 ve 58.39 nodül/bitki) azaltmıştır. Bu durum Rhizobium ve mikoriza arasındaki rekabete bağlı olarak Rhizobium bakterileri tarafından oluşturulan nodül sayısındaki azalmaya bağlanabilir. Gübre, Rhizobium ve mikoriza uygulamalarının bitki boyuna, bitki başına tohum sayısına, bitki başına ve dekara tane verimine, 1000 tane ağırlığına, tane ham protein oranına, tanelerin fosfor içeriğine, kök uzunluğuna, kök yaş ve kuru ağırlığına etkileri 2012, 2013 ve birleştirilmiş yıllar analizinde önemsiz bulunmuştur. Mikoriza uygulaması, bitki köklerindeki mikorizal kolonizasyon oranını (%73.17) mikoriza uygulanmayana göre (%40.50) çok önemli derecede artırmıştır. Fasulye tanelerinin P, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu ve Na içeriği üzerine mikoriza uygulamasının önemli bir etkisi olmamıştır. Ocak 2017, 157 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctoral Dissertation EFFECTS OF RHIZOBIUM AND ARBUSCULAR MYCORRHIZA APPLICATIONS ON SEED YIELD AND SOME AGRONOMICAL CHARACTERISTICS OF COMMON BEAN (Phaseolus vulgaris L.) Yeliz Özturan Akman Ondokuz Mayis University Graduate School of Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Erkut Pekşen This study was conducted to reveal the effects of alone and dual inoculation with Rhizobium and mycorrhiza under fertilized and non-fertilized conditions on plant growth, seed yield and some agronomical characteristics of common bean cv. Zülbiye at the Çarsamba Ambarköprü Research Station of Samsun Black Sea Agricultural Research Institute, Turkey in 2012 and 2013. The experiments were laid out in a split-split plot design according to a randomized complete block design (RCBD) with four replications. Fertilizer treatments (G0: non-fertilized and G1: fertilized at the rate of 20 kg N/da ve 60 kg P2O5/da), Rhizobium inoculation treatments (R0: non-inoculated with Rhizobium, R1: inoculation with standard inokulum for bean, R2: inoculation with the liquid mixture of local Rhizobium isolates from bean cultivated fields of Samsun province), mycorrhiza inoculation treatment (M0: non-inoculated with mycorrhiza and M1: inoculation with mycorrhiza) were placed to main, su and sub-sub plots, respectively. In 2012, fertilization treatment decreased nodule number (47.50 nodules/plant) when compared with non-fertilized control teratment (57.15 nodules/plant). Inoculation of bean seeds with Rhizobium (R1 and R2) significantly increased the nodule number per plant when compared with non-inoculated control treatment in both 2012 and combined analyses, but a significant difference was not found between commonly used standard inoculant (R1) and inoculant mixture (R2) consisted of local Rhizobium isolates with respect to number of nodule formed in the roots. In 2012 and combined analyses, the number of nodules per plant was significantly lower in mycorrhiza inoculation treatment (46.16 and 52.31 nodules/plant, respectively) than that in non-inoculated treatment (58.49 ve 58.39 nodules/plant, respectively). This can be attributed to decreasing number of nodule formed by the Rhizobium due to competition between Rhizobium and mycorrhiza. The effects of fertilizer, Rhizobium and mycorrhiza treatments on plant height, number of seeds per plant, seed yield per plant and per hectare, 100 seed weight, seed protein content, seed phosphorus content, root length, root fresh and root dry weight were found nonsignificant in 2012, 2013 and combined analyses. Mycorrhizal inoculation highly significantly increased mycorrhizal colonization rate (73.17%) when compared to non-inoculated plants (40.50%). The effect of mycorrhizal inoculation on P, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu and Na contents of seeds was not significant. January 2017, 157 pages