Kireçli topraklarda biyostimülant olarak kullanılan bakteri, mikoriza ve Ascophyllum nodosum'un çilek yetiştiriciliğine etkisi
Effect of bacteria, mycorrhizes and ascophyllum nodosum used as biostimulants in lame soils on strawberry growth
- Tez No: 993539
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arbüsküler mikoriza fungus, Deniz yosunları, Rhizobium bakterileri, Rizobakteriler, Arbuscular mycorrhiza fungi, Seaweeds, Rhizobium bacteria, Rhizobacteria
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Toprağın kimyasal ve biyolojik özelliklerini düzenleyen, toprağın verimliliğini artıran, bitki büyümesini teşvik eden mikroorganizmaları içeren biyostimülantların veya biyogübrelerin kimyasal gübrelere alternatif olarak son yıllarda kullanımları yaygınlaşmıştır (Suleiman vd., 2020). Bakteri, mantar (mikorizal mantar), alg (yosun) ve virüs vb. mikroorganizmaları kullanarak bitki gelişimi iyileştiren, soğuk, sıcağa karşı direncini artıran, su tutma kapasitesini artırarak, hastalıklara karşı koruyarak bitki gelişimine katkı sağlayan biyolojik mikro ve makro mikrobiyolojik ajanlara biyostimülantlar adı verilmiştir (Külahtaş ve Çokuysal, 2016). Biyostimülant terimi, biyolojik orjinli substratlar veya mikroorganizmalar için kullanılmaktadır; köklere, sprey şeklinde yapraklara ya da her ikisinin kombinasyonu yoluyla bitkilere uygulanabildiği yapılan çalışmada açıklanmıştır (Yakhin vd., 2017). Biyostimülantlar, bitkiye yararlı besin içerikleri ile abiyotik ve biyotik streslere toleransı artırarak, etkili olan bitki besin maddelerinin kullanım etkinliğini artırmış; bitki gelişimi için gerekli doğal proseslerin simülasyonunu teşvik etmiştir (Du Jardin, 2015). Yosunlar yüksek oranda protein, amino asit, vitamin ve mineral içermesi sebebiyle sıvı yosun biyogübresi olarak kullanılarak bitki büyüme ve gelişmesi için bitkilerin kullanabileceği inorganik bileştikleri bitkilere sağladığından için deniz yosunlar birçok ülkede biyogübre olarak kullanıldığı bildirilmiştir (Blunden vd., 1997; Külahtaş ve Çokuysal, 2016). Deniz yosun özütleri bitkilerin vejetatif ve generatif organlarının da gelişimini sağlar, Ürün verimini artırır, bitki kökünde yaşayan patojen ajanlara karşı direnci artırarak patojen mikroorganizmaların etkinliğini azalttığı yapılan çalışmalarda saptanmıştır (Blunden vd., 1997; Mouritsen, 2013). Biyostimülant olarak kullanılan mikorizanın bitkinin besin alımı ve kök biyokütlesini artırması sonucu bitkide toplam karbonhidrat, protein içeriği ve fenolik içeriğinin artışına neden olmaktadır (Crouch ve Van Staden, 1993). Ayrıca mikorizalı gübrelerin bitkilerin strese olan tolerans sağlayarak hastalığa karşı dirençlerini artırdığı saptanmıştır (Chen vd., 2018). Arbüsküler mikoriza hiflerinin toprak parçacığı kümeleşmesini iyileştirerek, rüzgar ve su ile toprak erozyonunu da azaltığı ve böylece toprak kalitesini artırdığı da bildirilmiştir (De Pascale vd., 2017). Kök bakterileri“bitki büyümesini artırıcı rizobakteriler”(BBAR) yada İngilizce olarak“Plant Growth Promoting Rhizobacteria”(PGPR) adlandırılmaktadır. BBAR 'ların en çok çalışılan grubu, toprak yüzeyine yakın yerlerde, kök yüzeyinde ve rizosferde kolonize olabilen bitki gelişimini arttıran rizobakterilerdir (Kloepper ve Schroth, 1978). Rizobakteriler, azot fiksasyonu, fosforun biyolojik olarak alınabilir hale gelmesi, siderofor yardımıyla bitkilerce demirin alınması, oksin, sitokinin ve gibberallin gibi bitkisel hormonların üretilmesi ve bitki etilen düzeyinin azaltılması gibi mekanizmalarla, bitki gelişimini teşvik etmektedir (Yildirim vd., 2011). Projede kireçli toprakta üç farklı Biyostimülantın tekli, ikili ve üçlü kombinasyonlarının, Albion ve Portola çilek çeşitleri üzerine uygulanarak verim ve vegetatif gelişme ile rizosferdeki enzim aktiviteleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The use of biostimulants or biofertilizers, which contain microorganisms that regulate the chemical and biological properties of the soil, increase soil fertility, and promote plant growth, has become widespread in recent years as an alternative to chemical fertilizers (Suleiman et al., 2020). Bacteria, fungi (mycorrhizal fungi), algae (seaweed) and viruses etc. Biological micro and macro microbiological agents that improve plant development by using microorganisms, increase resistance to cold and heat, increase water retention capacity and protect against diseases and contribute to plant development are called biostimulants (Külahtaş and Çokuysal, 2016). The term biostimulant is used for substrates or microorganisms of biological origin; It was explained in the study that it can be applied to plants via roots, leaves as a spray, or a combination of both (Yakhin et al., 2017). Biostimulants increase the efficiency of use of effective plant nutrients by increasing tolerance to abiotic and biotic stresses with their nutritional contents beneficial to the plant; It has promoted the simulation of natural processes necessary for plant development (Du Jardin, 2015). It has been reported that seaweeds are used as biofertilizers in many countries because they contain high amounts of protein, amino acids, vitamins and minerals, and they are used as liquid algae biofertilizers and provide plants with inorganic compounds that plants can use for plant growth and development (Blunden et al., 1997; Külahtaş and Çokuysal, 2016). Seaweed extracts also provide the development of vegetative and generative organs of plants, increase product yield, and have been found in studies to reduce the effectiveness of pathogenic microorganisms by increasing resistance to pathogenic agents living in plant roots (Blunden et al., 1997; Mouritsen, 2013). Mycorrhiza used as a biostimulant increases the plant's nutrient uptake and root biomass, resulting in an increase in the total carbohydrate, protein content and phenolic content of the plant (Crouch and Van Staden, 1993). It has also been found that mycorrhizal fertilizers increase plants' resistance to disease by providing tolerance to stress (Chen et al., 2018). It has also been reported that arbuscular mycorrhizal hyphae improve soil particle aggregation, reduce soil erosion by wind and water, and thus increase soil quality (De Pascale et al., 2017). Root bacteria are called“plant growth promoting rhizobacteria”(BBAR) or in English“Plant Growth Promoting Rhizobacteria”(PGPR). The most studied group of BBARs are rhizobacteria, which enhance plant growth and can colonize near the soil surface, on the root surface and in the rhizosphere (Kloepper and Schroth, 1978). Rhizobacteria promote plant development through mechanisms such as nitrogen fixation, bioavailability of phosphorus, uptake of iron by plants with the help of siderophores, production of plant hormones such as auxin, cytokinin and gibberallin, and reduction of plant ethylene level (Yildirim et al., 2011). The project aimed to determine the effects of single, double and triple combinations of three different biostimulants in calcareous soil on yield, vegetative development and enzyme activities in the rhizosphere by applying them on Albion and Portola strawberry varieties.