Nanoteknolojik dezenfektanların etkinliği ve biyofilm üzerine etkisi
The efficacy of nanotechnological disinfectants and the impact on biofilms
- Tez No: 462911
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN TÜRETGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Dezenfeksiyon, nanoteknoloji, benzalkonyum klorür, gümüş sülfadiazin, biyofilm, Disinfections, nanotechnology, benzalkonium chlorid, silver sulfadiazine, biofilm
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET Çok uzun yıllardır yanık merhemi olarak kullanılan gümüş sülfadiazin ve kuaterner amonyum bileşiklerinden olan ve yaygın olarak kullanılan benzalkonyum klorür maddelerinin bakterilere, bazı virüslere, mantarlara ve protozoonlara karşı konsantrasyona bağlı olarak bakteriyostatik ve bakterisidal etki gösterdiği bilinmektedir. Planktonik hücreler bu ajanlardan kolay etkilenmelerine rağmen biyofilm içindeki bakteriler bu dezenfektanlara karşı daha iyi direnebilmektedirler. Yeni teknoloji ile nano boyutlarda tanecikler üzerinde bulunan dezenfektanların biyofilm bakterilerine karşı antimikrobiyal etkinliğinin giderek arttığı görülmektedir. Nano teknolojik dezenfektan maddelerinin kullanım dozunun ve süresinin biyofilm bakterilerine etkileri değişiklik göstermektedir. Bu dezenfektan maddelerinin kullanıldığı yüzey maddeleri de süre ve doz etkinliklerini değiştirmektedir. Bu nedenle tez kapsamında, nano partiküllere immobilize edilmiş haldeki gümüş sülfadiazin ve benzalkonyum dezenfektanlarının, farklı maddelerden üretilen yüzeylere tutunma yeteneklerini ve biyofilm üzerine etkilerini incelemek çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çeşitli maddelerden üretilen kuponların üzerine belirli konsantrasyonlardaki benzalkonyum klorür ve gümüş sülfadiazin dezenfektanları fikse edilerek model su sistemi içerisine yerleştirilmiştir. Kuponların bir kısmı deney öncesinde dezenfektanların tutunma yeteneklerini ölçmek adına %1'lik çamaşır suyu, NANOTEKNOLOJİK DEZENFEKTANLARIN ETKİNLİĞİ VE BİYOFİLM ÜZERİNE ETKİSİ xiii 170 °C sıcaklık ve sabunlu su ile yıkama gibi etkenlerle yıprandırılarak model su sistemine yerleştirilmiştir. Belirli sürelerde bu kuponlarda oluşan biyofilm tabakası kontrol kuponlarına kıyasla incelenmiştir. Elde edilen biyofilmdeki bakteri sayıları, mikrobiyolojik kültür yöntem ile saptanmış, DAPI – CTC boyama ile epifloresan mikroskop aracılığıyla canlı ve ölü mikroorganizmaların sayısı tespit edilmiş, Alamar Blue boyama ile canlılık tayini için spektrofotometrede bakterilerin absorbans değerleri ölçülmüştür. Bu çalışma ile nanoteknolojik benzalkonyum klorür ve gümüş sülfadiazin bileşiklerinin fiziksel ve kimyasal etkenlerle karşılaşmasına rağmen tutunduğu yüzeylerde biyofilm oluşumunu gözlemek ve bu sayede dezenfektanların antimikrobiyal yüzey oluşturmak amacıyla endüstride ve klinik alanlarda yer alması için sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda dezenfektanların çamaşır suyu, sıcaklık ve yıkama gibi etkenlerden etkilenmediği ve bu etkenlerin dezenfektanlarla birlikte bakterilerin biyofilm oluşumunu azalttığı belirlenmiştir. Mayıs 2017, 163 sayfa.
Özet (Çeviri)
SUMMARY It has been known that the materials of benzalkonium chloride which have prevalent use and are the components of quaternary ammonium and silver sulfadiazine used as a burn ointment for a long time, have bacteriostatic and bacteriocidal effect over bacteria, some viruses, fungia and protozoa according to the consantration. Although planktonic cells are affected by this circumstance very easily, the self-protected bacteria which are in biofilm structure continue the fight against the disinfectant. It has been shown that the antimicrobial efficiency of the disinfectants which exist on particles in nano dimensions, increases against biofilm bacteria with the aid of a new tecnological way. Surface materials which are used on these disinfectant materials alter the efficiency of dose and duration. Therefore, with the regard of the concept of this dissertation the aim of the study is to examine the effects of silver sulfadiazine and benzalkonium disinfectants in an immobilized circumstance, against biofilm and the abilities of their adherence to surfaces made of different materials. Benzalkonium chloride and silver sulfadiazine disinfectants were fixed on to surface parts made of different materials and then will be placed into model water system. Some of the surface parts were placed into model water system by making them distorted by the factors such as %1 sodium carbonate, 170 C temperature or washing with soapy water to assess the abilities of THE EFFICACY OF NANOTECHNOLOGICAL DISINFECTANTS AND THE IMPACT ON BIOFILMS xv their adherence. The layer of biofilm emerged on the surface parts were compared with the control surface parts. The number of bacteria in the biofilm obtained was counted by the methods of microbiologic culture, the number of alive and dead microorganisms was determined by DAPI-CTC staining through epifluorescent microscope, the absorbance values of the bacteria were measured to spot alive bacteria by Alamar Blue staining in spectrophotometre. The consequences of the study were assessed to determine the occurence of biofilm of nanotecnologic benzalkonium chloride and silver sulfadiazine components on the surface to which they adhere although they encounter physical and chemical factors and in this way in order for disinfectants to take part in industrial and clinical fields in the aim of the formation of antimicrobial surface. In the result of the study, it was determined that disinfectants are not affected from physical factors like sodium carbonate, heat and washing and these factors together with disinfectants decrease the formation of biofilm of bacteria. May 2017, 163 pages.