Supramolecules for constructing nanoscale devices
Nano-ölçek aygıt yapımı amaçlı supramoleküller
- Tez No: 119211
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN U. AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Supramoleküler kimya, moleküler aygıt, psödorotaksan, rotaksan, kendi kendine organizasyon, nanoteknoloji. vı, Supramolecular chemistry, molecular devices, pseudorotaxanes, rotaxanes, self assembly, nanoscience. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz NANO-ÖLÇEK AYGIT YAPIMI AMAÇLI SUPRAMOLEKÜLLER Dede, Yavuz Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Engin U. Akkaya Ağustos 2002, 80 sayfa Kendi kendine organize olan supramoleküler yapılar; nano-boyut düzenli materyallerin, nano-ölçek moleküler aygıtların ve moleküler bilgisayarların öncüleridirler. Psödorotaksanların önde gelen yapılar olduğu supramoleküler sistemler, nano-bilim ve nano-teknoloji için umut vericidir. Bu çalışmada psödorotaksan tabanlı moleküler aygıtlarda ve supramoleküler materyallerde rol alacak supramoleküllerin tasarım, sentez ve karakterizasyonu başarıyla gerçekleştirilmiştir. Burada sunulan supramoleküller,psödorotaksan tabanlı moleküler aygıtlarda hem şu anki konumlarıyla hem de kolay modifikasyonlarından sonraki halleriyle işlev görmeye uygun yapılardır. Sunulan supramoleküllere yapılacak modifikasyonlar sonucu, bu supramoleküller, psödorotaksanlar ve en sonda elde edilecek ileri seviyede organize olmuş entegre sistemler; önemli fiziksel ve kimyasal ek özellikler ve fonksiyonlar kazanacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUPRAMOLECULES FOR CONSTRUCTING NANOSCALE DEVICES Dede, Yavuz M. S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Engin U. Akkaya August 2002, 80 pages Self assembling supramolecular entities are the forerunners of nanosize organized materials, nanoscale molecular devices, and molecular computers. Supramolecular assemblies in which pseudorotaxanes are the key structures, are promising in the development of nanoscience and nanotechnology. In this study the design, synthesis, and characterization of supramolecules, which will participate in pseudorotaxane based molecular devices and supramolecular materials were performed successfully. The iiisupramolecules presented herein are capable of functioning in pseudorotaxane based molecular devices either as they are or with straightforward modifications, which will result in additional important chemical and physical properties and functions of the supramolecule, the pseudorotaxane, and the highly organized integrated system.