Aza sübstitüe 16e-arilidensteroit türevlerinin sentezi
Synthesis of aza substituted 16e-arylidenesteroid derivatives
  1. Tez No: 463085
  2. Yazar: SEMRA KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN SERVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: trans-Dehidroandrosteron, 16E-ariliden steroid, indol, benzimidazol, trans-Dehydroandrosterone, 16E-arylidene steroid, indole, benzimidazole
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Steroid türevleri ilginç yapısal ve stereokimyasal özelliklerinden dolayı organik kimyacılar için önemli moleküllerdir. Bu çalışmanın amacı indol ve benzimidazol halkalarına sahip yeni steroid türevleri sentezlemektir.Bu çalışmada, O-alkillenmiş aromatik aldehit türevleri 1-brom-3-klorpropan, 1-brom-2-kloretan ile aldehit fonksiyonel grubuna sahip farklı fenol türevlerinin nükleofilik sübstitüsyon reaksiyonundan sentezlendi. trans-dehidroandrosteron ile O-alkillenmiş aromatik aldehitlerin baz katalizli Aldol kondenzasyon reaksiyonu oda sıcaklığında gerçekleştirildi ve 16E- ariliden sübstitüe steroid türevleri yüksek verimle elde edildi. İndol ve benzimidazol sübstitüe yeni 16E-ariliden steroid türevleri - doymamış enon türevleri ile indol ve benzimidazol bileşiklerinin reaksiyonundan sentezlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Synthesis of Aza Substituted 16E-arylidenesteroid Derivatives Steroid derivatives are important molecules for organic chemists due to their interesting structural and stereochemical properties. The aim of this work is to synthesize novel steroid derivatives, which have indole and benzimidazole rings. In this study, O-Alkylated aromatic aldehydes derivatives were synthesized from the nucleophilic substitution reaction of 1-bromo-3-chloropropane, 1-bromo-2-chloroetane and different phenol derivatives, which have aldehide functional group. The base-catalyzed Aldol condensation reaction of O-alkylated aromatic aldehydes with trans-dehydroandrosterone was carried out at room temperature and 16E-arylidene substituted steroid derivatives were obtained with high yield. Benzimidazole and indole substituted novel 16E-arylidene steroid derivatives were synthesized from the reaction of - unsaturated enone derivatives with benzimidazole and indole compounds.