Muhasebe meslek mensuplarında iş yaşam dengesinin meslek etiğine ve işe bağlılığa etkisi
The impact of work-life balance on occupational ethics and organizational commitment among accountants
  1. Tez No: 463140
  2. Yazar: FATİH GÜNDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe mesleği, iş-yaşam dengesi, meslek etiği, işe bağlılık, Accounting profession, job-life balance, occupational ethics, commitment to work
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Günümüzün yoğun çalışma temposunda birçok çalışan, işi ve kişisel zamanı arasında denge kurmakta zorlanmaktadır. Çalışmaya başlayıncaya kadar teorik olarak edinilen bilgilerin çalışma yaşamına başladıktan sonraki pratiklerde pek işe yaramadığı deneyimlerle öğrenilmektedir. Birçok çalışan için, evine ulaştığında gün daha bitmemiştir. Sıklıkla, evde ikinci bir iş günü başlar. Yoğun çalışan ebeveynler, eve döndüklerinde bırakın rahatlamayı, çocuklarına bile zaman ayıramazlar. Bunun nedeni yoğun çalışma temposunun getirdiği yorgunluk, rekabet ortamının yarattığı işte süreklilik veya denge kurulamamış bir çalışma düzeninin neden olduğu tükenmişlik duygusu olabilir. Bu durumda çalışanların önceliklerini belirlemeleri ve olumlu değişiklikler için yaşamlarına yön vermeleri zorunludur. İş yaşam dengesinin doğru kurulamamasına bağlı olarak oluşan kişisel ve örgütsel durumlardan hareketle hazırlanan bu çalışmada, muhasebe meslek mensuplarının iş yaşam dengelerinin meslek etiği ve işe bağlılıkları ile ilişkisinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 498 kişiden oluşan muhasebe meslek mensuplarına anket uygulanmıştır. İş yaşam dengesi ile etik dışı davranışlarda bulunmama, doğruluk-güvenilirlik ve tarafsızlık, sorumluluk ve işe bağlılık arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's busy workforce, many employees have difficulty balancing work and personal time. The theoretical knowledge from the start until the start of work is learned through experiences that have not worked so well in subsequent practices. For many employees, the day is not over when you get home. Often, a second business day starts at home. Busy parents do not even have time for their children to relax, leave home when they return home. This may be due to the fatigue of intense work, the continuity in the work created by the competitive environment, or the feeling of burnout caused by an unbalanced work order. In this case, it is imperative that employees determine their priorities and direct their lives for positive changes. It is aimed to reveal the relationship between occupational life balance of occupational professionals and occupational ethics and job loyalty in this study, which is prepared with the personal and organizational situations that arise due to the inability of work life balance to be established correctly. For this purpose, a questionnaire was applied to the accounting professionals consisting of 498 people. Significant relationships have been found between work life balance and lack of ethics, accuracy-reliability and impartiality, responsibility and commitment to work.