İkinci kez AMATEM'de tedavi gören madde bağımlılarının madde kullanımına ilişkin yaşam deneyimleri
Life experiences of drug user receive treatment in AMATEM for the second time about the substance use
  1. Tez No: 463220
  2. Yazar: MERYEM DANIŞMAZ SEVİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCÜMENT ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Madde bağımlılığı, relaps, madde bağımlılığı tedavisi, sosyal hizmet, Drug addiction, relapse, drug treatment, social work
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, AMATEM'de madde bağımlılığı tedavisi görmüş ve ikinci kez Ankara AMATEM'e yatarak tedaviye başvuran bireylerin, maddeyi tekrar kullanma nedenlerini görünür kılmaktır. Nitel araştırma yöntemi olarak tasarlanan bu araştırma da, betimsel analiz kullanılmıştır. İkinci kez yatarak tedavi gören on iki madde bağımlısı bireyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler MAXQDA 12 nitel analiz programı ile analiz edilmiştir. Bireyler tedavi sonrası maddeyi tekrar kullanma nedeni olarak, yoksunluk yaşadıklarını, beyin tuzaklarına düştüklerini, madde kullanan eski arkadaş ortamında bulunduklarını, aşerme (craving) yaşadıklarını ve aile üyeleri ile ilişkilerin zayıfladığını belirtmişlerdir. Araştırma sonucunda, madde bağımlısı bireyleri ilk yatarak tedaviye yönelten içsel motivasyon aracının maddeye bağlı yaşadıkları acı, dışsal motivasyon aracının ise aile üyelerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca yatarak tedavi sürecindeki bireyler, sürekli madde üzerine özendirici söylemlerde ve davranışlarda bulunan diğer madde bağımlısı bireylerden olumsuz etkilendiklerini ve bu durumun tedavi süreçlerini de olumsuz yönde etkilediğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to make the relapse reasons visible of the drug addicted of the individuals who applied for treatment to Ankara AMATEM for the second time and had been treated for drug addiction in AMATEM. Descriptive analysis has been used in this research which is designed as a qualitative research method. In-depth interviews were conducted with twelve drug addicted individuals receiving a second inpatient treatment. Data from interviews were analyzed using the MAXQDA 12 qualitative analysis program. Individuals have stated that they are experiencing withdrawal symptoms, fall into brain traps, living with the former social network who are drug addicted, experience cravings and there is a weakening of relationships between family members. As a result of the research, it was revealed that the internal motivation tool which direct the addicted individuals to the inpatient treatment first is suffering from the drug, and family members are the external motivation tool. In addition, the inpatient treatment individuals indicated that they were adversely affected by incentive discourses and behaviors of other drug addicted individuals, which in turn affected their treatment process.