İlkokul 4.sınıfta hikâye türünün yazılı anlatım becerisinin gelişimine etkisi
The effect of the story type in the primary fourth class on the development of the written expression skill
  1. Tez No: 463310
  2. Yazar: AHMET ERZİNCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT DURSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hikâye Yazma Becerisi, Yazma Etkinlikleri, 4. Sınıf Öğrenciler, Story Writing Skills, Writing Activities, 4 th Grade Sudents
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma ön hazırlığı temel alarak hazırlanmış etkinliklerin aracılığıyla ilk okul 4. Sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerilerini geliştirmek amaçlanmıştır. Araştırma, Erzurum Mecidiye ilkokulunda uygulanmıştır. Araştırma bu okulda öğrenim gören 40 dördüncü sınıf öğrencisi dâhil edilmiştir. Yazılı anlatım becerilerini ölçmek amacıyla öğrencilerden alan uzmanlarının görüşleri alınarak hazırlanmış konulardan biriyle ilgili bir hikâye yazmaları istenmiştir. Yazılan hikâyeler araştırmacı tarafından hazırlanan Yazılı Anlatım Değerlendirme Formu' na göre değerlendirilmiş ve SPSS analiz edilmiştir. Ön test son test kontrol gruplu deneysel yöntemin kullanıldığı bu araştırmada, ön test uygulamasının ardından, deney grubunda yer alan öğrencilere altı hafta boyunca toplam yirmi dört saat süreyle hikâye yazma etkinlikleri uygulanmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilerle ise dersler klasik usulle işlenmiştir. Uygulama çalışmalarının ardından gruplara son test uygulanmış ve öğrencilerden seçtikleri konuyla ilgili tekrar bir hikâye yazmaları istenmiştir. Öğrencilerin hikâye yazma becerileri Yazılı Anlatım Değerlendirme Formu' ndaki maddeleri bakımından karşılaştırıldığında, deney grubu öğrencilerinin son test puanlarının ön test puanlarından anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, deney grubu öğrencilerinin son test puanlarının kontrol grubu öğrencilerinin son test puanlarından anlamlı olarak daha yüksek çıktığı görülmüştür. Öğrencilerin yazılı anlatım becerileri aldıkları toplam puanlar açısından incelendiğinde, deney grubu öğrencilerinin son test toplam puan ortalamalarının da, kontrol grubu öğrencilerinin son test toplam puan ve ortalamalarından istatistikî olarak anlamlı derecede yüksek çıktığı görülmüştür. Bu sonuçlardan hareketle, verilen uygulama eğitiminin, hikâye türünün öğrencilerin yazılı anlatım becerilerini geliştirdiği belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, through the activities prepared on the basis of the priliminary studies, it has been aimed to advance the written expression skills of the primary fourth grade students. The research was applied in Mecidiye Primary School fourty students studying in this school were included in this study. To test the writtten expression skills, the students were asked to write a story on one of the topics prepared by the masters in this field. The written stories were analyzed according to the written expression prepared by the researcher. In this study in which the experimental methods with pre and final test groups were used following the pre test application. The students in the experimental group were made to write stories during the six weeks for 24 hours in total. The lessons were regular with the students in the controlled group. Following the applied studies, the last test was made and the students were asked to write another story about the subject they chose. When the stody writing skills of the students were compared to the articles in the written expression form, it was seen that the last test marks of the students in the experimental group were higher than pre test marks. Also, it was foumd that students in the test group had significantly higher scores in terms of their total scores in post-test average scores of test group were statistically higher than the post-test total scores and average scoresof the control group. Based on these results, it can be stated that such applications of story genre imporoves students writing skills.