İlkokul 4.sınıf öğrencilerinin hikâye edici (öyküleyici) metinlerde ana fikir bulma becerileri üzerinde hikâye haritalarının etkisi
The effect of story maps on the skil of identifying main ideas in story-telling texts of primary school 4th grade students
- Tez No: 837393
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN ÖZKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hikâye haritası yöntemi, ana fikir, öyküleyici metinler, Story map method, main idea, narrative texts
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin hikâye edici metinlerde hikâye haritası yönteminin ana fikir bulma becerisi üzerinde etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma modeli olarak yarı deneysel modellerden eşleştirilmiş kontrol gruplu son test modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Antalya ili Aksu ilçesi Aksu İlkokulu'nda 2021- 2022 yılı eğitim öğretim döneminde 4.sınıfta öğrenim gören 40'ı deney 40'ı kontrol grubu olan toplam 80 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma boyunca deney grubunda hikâye haritası yöntemi anlatılmış ve işlenmiştir. Kontrol grubunda ise geleneksel öğretim metodu ile derslere devam edilmiştir. Grupların denkliğinin sağlanması amacıyla öğrencilerin metinlerde ana fikir bulma konusunu işlemiş olmasına dikkat edilmiştir. Ayrıca, I. Dönem II. Yazılı puanları ve II. Dönem I. Yazılı puanlarının ortalaması alınmış ve bu puanlar grupların belirlenmesinde kullanılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında Pilten (2007) tarafından geliştirilen ana fikir belirleme ölçeği kullanılmış ve kullanılan testten elde edilen puanların normalliğinin değerlendirilmesi amacıyla çarpıklık basıklık değerleri hesaplanmış; merkezi eğilim ölçülerinin benzerliğine bakılmış; Shapiro-Wilks testi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, deney ve kontrol grupları arasında ana fikir bulmada ve hikâye haritasının içerdiği hikâye öğelerini bulmada anlamlı düzeyde bir farklılık oluştuğu görülmüştür. Anlamlı farklılık düzeyi ana karakter bulmada en az olup, ana fikir bulmada ise en yüksek değerdedir. Araştırmada deney ve kontrol grupları arasında toplam puanlar açısından belirgin farklılıklar olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the effect of the story mapping method on the ability of finding the main idea in narrative texts of primary school 4th grade students. As the research model, the post-test model with a control group and paired from the quasi- experimental models was preferred. The study group of the research consists of a total of 80 students, 40 of whom were in the experimental group and 40 in the control group, studying in the 4th grade at Aksu Primary School in Aksu district of Antalya province in the 2021-2022 academic year. Throughout the study, the story map method was explained and practiced in the experimental group. In the control group, lessons were continued with the traditional teaching method. In order to ensure the equivalence of the groups, attention was paid to the fact that the students had been taught how to find the main idea in a text. In addition, the average of the I. Term II. Written scores and II. Term I. Written scores were taken and these scores were used to determine the groups. The main idea identification scale developed by Pilten (2007) was used to collect the research data and skewness kurtosis values were calculated to evaluate the normality of the scores obtained from the test used; the similarity of the central tendency measures was checked; and the Shapiro-Wilks test was performed. As a result of the analysis, it was seen that there was a significant difference between the experimental and control groups in finding the main idea and finding the story elements contained in the story map. The level of significant difference is the lowest in finding the main character and the highest in finding the main idea. In the study, there are significant differences between the experimental and control groups in terms of total scores.