Yerel tarih öğretimi: Mudurnu örneği
Local history for an example of how to Mudurnu local history teaching
  1. Tez No: 463345
  2. Yazar: İBRAHİM DURSUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Tarih Öğretimi, Mudurnu, Sosyal Bilgiler, Local history teaching, Mudurnu, Social Studies
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Yerel tarih ve yerel tarihçilik yakın geçmişe kadar önemsenmeyen bir durumdu fakat tarihçiliğe sağladığı katkılar anlaşılmaya başlanmış ve dünyanın birçok ülkesinde tarihçi araştırmacıları etkilemiştir. Yereli yani çevresini merak eden araştırmacılar bu konuda çalışmaya başlamaktadır. Çalışmamızda Mudurnu da yaşayan yerel halk, öğrenci, öğretmenlere açık uçlu sorulardan oluşan Mudurnu yerel tarihinin öğretimini açıklayıcı görüşme formu uygulanmış elde edilen veriler açıklanıp Mudurnu yerel tarihinin öğretimine yönelik veriler yorumlanmıştır. Sosyal Bilgilerde yerel tarih öğretimi önemli bir işlev görmektedir, öğrenciler ve toplumun tarihe merakları yereldeki konulara, tarihi olay ve nesnelere ilgi duydukları yadsınamaz gerçektir. Yerel tarihin, tarih ve sosyal bilgiler öğretiminde faydalı olacağı yerelden genele giden tarih öğretimine katkı sağlamaktadır, bu çalışmada nitel araştırma tekniklerinden nitel yöntemlerden biri olan durum çalışması kullanılmış, elde edilen veriler betimsel analizi yöntemiyle incelenerek rapor edilmiş ve yorumlanmıştır. Mudurnu örneğinde yapılan araştırmada yereldeki öğrencilerin, öğretmenlerin ve halkın Mudurnu yerel tarihini merak ettikleri bilgilerinin kulaktan dolma ve birkaç kavramdan öteye gitmediği, bir kaynak olsa ve öğretilse öğrenmek istedikleri, sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda yaşanılan yerin yani yerelin tarihinin öğretimine önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Local history and local historian of until recently was an unheeded but historian and understand the contribution to the last part of you in many countries historian researchers. Researchers who are interested in the area around their mean this starts to work on the subject. The information is an important social function of local history teaching, students andcurious about the date of the community local in topics, historical events, and the objects they are interested inthe undeniable fact. The local history and social studies would be useful in teaching the Faculty contributes to the generally out going from the local, in this study, qualitative research from historical method and due diligence has been used, the resulting child method data can be analyzed, interpreted and reported whether synthesized. Mudurnu is we do the research for local students, teachers and people in Mudurnu local they worry that their information about the history of hearsay and a few much beyondIf a source you haven't been and öğretilse reveals that they want to learn. This case teaching of the history of living place that makes effective the locale. In our study, the local residents living in Mudurnu, students, teachers, open-ended teaching of local history of Mudurnu, consisting of questions descriptive survey was applied to obtain the data for teaching local history of Mudurnu, open and data paraphrased.