Bu Benim Eserim' proje yarışmasına katılan öğrencilerin kariyer gelişiminde aile etkisi ve takım çalışmasının incelenmesi
An analysis of the effects of family and teamwork on career development of students who participate in 'This is My Work' project competition
  1. Tez No: 463356
  2. Yazar: RECEP AKYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNAY BALIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Proje tabanlı öğrenme, Proje, Proje Bilim Şenliği, Project Bassed Learning, Project, Project Science Festival
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmanın amacı, TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl ortaklaşa düzenlenen“Bu Benim Eserim”proje yarışmasına katılan ilköğretim öğrencilerinin proje hazırlamalarının kariyerlerini planlamada aile faktörü etkisini ve öğrencilerin takım çalışmasına yönelik tutumlarını incelemektir. Araştırmada 2014-2015 eğitim öğretim döneminde 04.05.2015- 06.05.2015 tarihleri arasında ege bölgesinde bulunan devlet okulları ve özel okulların katılımıyla gerçekleşen“Bu Benim Eserim”proje yarışması bölge sergisine katılmaya hak kazanan ilköğretim öğrencileri ile projeye hazırlamayan devlet okulu ve özel okullardaki öğrencilere iki adet ölçek uygulanmıştır. Çalışma kapsamında her yıl İzmir ilinde gerçekleştirilen“Bu Benim Eserim”proje yarışması bölge sergisine fen ve matematik projeleri ile katılan ilköğretim öğrencilerine, Fouad (2010) tarafından geliştirilen ve Akın (2012) tarafından Türkçeye uyarlanan“Kariyer Bilinçlerinde Aile Etkisi”ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca Huddleston (2003) tarafından geliştirilen ve araştırmacı tarafından Türkçeye uyarlanan“Takım Çalışması Ölçeği”uygulanmıştır. Ölçekler uygulanırken okul faktörü, cinsiyet faktörü, anne-babanın eğitim düzeyi, akademik başarı ve sınıf düzeyi etmenleri göz önünde bulundurulmuştur. Yarışmaya bireysel olarak katılım olduğu için, proje hazırlamaya yardım eden ve beraber yer alan arkadaşlarına da ölçekler uygulanmıştır. Araştırma sonunda ölçekler değerlendirildiğinde öğrencilerin takım çalışmasına yönelik tutumlarında, özel okul veya devlet okulunda olmalarının, öğrencilerin cinsiyetlerinin, anne-babalarının aldıkları eğitim düzeyinin ve fen bilimleri dersinde gösterdikleri akademik başarılarının herhangi bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Takım olarak çalışma yapmada okul türü, cinsiyet, ailenin eğitim düzeyi ve okulunda gösterdiği akademik performansın herhangi bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin kariyerlerini belirlemede okul türü, cinsiyet ve akademik başarının etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Annenin eğitim düzeyi kariyer belirlemede etkili olmamasına rağmen babanın eğitim düzeyinin etkisi ortaya çıkmıştır. Kariyer belirleme ölçeği uygulandığında babanın eğitim düzeyinde anlamlı bir farklılık elde edilmiştir. Babanın eğitim düzeyi arttıkça kariyer belirlemedeki etkisinin azaldığı tespit edilmiştir. Üniversite mezunu olan babaların çocukların kariyerlerini belirlemede en az etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study which both TUBITAK and National Education Ministry organize each year aims to investigate the elemantary students who participate in“ This is My Work”competition projects, patches and fixes the impacts of families about planning their careers and their behaviours for team work. In this project which is held in 2014-2015 education year, between 04/05/2016 and 06/05/2016 dates two scales has been carried out with the participation of governments and private schools of elemantary school students of qualifying fort the region exhibition and the government and private schools which don't prepare any projects. Family Effects on Career Consciousness scale which is developed by Fouad (2010) and adopted to Turkish by Akın (2012) is carried out to elemantary school students who participate in“This is My Work”Project which is held in İzmir every year with the Science and Maths Project. Also, team work scale is carried out which is developed by Huddleston and adopted to Turkish by the researchen himself. While scales are applied, school factor, gender factor, parents' education level, academic success and class levels are considered. Because there has been an individual participation to the competition, scales have been applied to the friends who help and participate together while preparing the project. At the end of the research, while the scales are evaluated, it is under stood that gender of the students, parents' educational level and the science lesson academic success have no effect toward students' team work attitudes. It is identified that school type gender, parents' educational level and the academic performance at school has no effect on working as a team. It is concluded that school type, gender and academic success has no effect while determining student's carreer. Although the education level of mother has no effect, the education level of dad is showed up. While the carreer determining scale is applied significant difference is obtained on dad's educational level it is determined that cohen the educational level of the dad increases, career determining effect decreases. It is concluded that university grade dad's have the least effect on determining careers of the children.