Ters yüz sınıf modelinin üniversite öğrencilerinin programlamaya yönelik tutum, öz-yeterlik algısı ve başarılarına etkisinin incelenmesi
The investigation of the effect of flipped classroom model on undergraduate students' attitude, self-efficacy and academic achievement towards programming
- Tez No: 463358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Sınıf Modeli, Ters Yüz Öğrenme, Programlama, E-Öğrenme, Tutum, Akademik Başarı, Öz-Yeterlik, Bilişim
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin programlamaya yönelik tutum, öz-yeterlik algısı ve başarılarında, dersin ters yüz sınıf modeli ile yürütülmesinin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kontrol ve deney gruplu deneysel desen kullanılmış olup, öğrencilerin ve öğretim üyesinin ters yüz sınıf modeli hakkındaki düşüncelerini incelemek amacıyla görüşme formları hazırlanmış ve bireysel görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2015-2016 eğitim öğretim yılında bahar döneminde Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde öğrenim gören, Programlama Dilleri II dersine devam eden deney grubunda 15, kontrol grubunda 18 olmak üzere 33 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Bilgisayar Programlamaya Karşı Tutum Ölçeği, Programlamaya İlişkin Öz-Yeterlik Ölçeği, E-Öğrenmeye Yönelik Tutum Ölçeği ve Programlama Dilleri Akademik Başarı Testi kullanılmıştır. Araştırma sonundaki bulgulara göre, Ters Yüz Sınıf Modeli ile öğrenim gören öğrenciler ve Geleneksel Öğretim ile öğrenim gören öğrencilerin akademik başarıları ve programlamaya yönelik tutumları, programlamaya ilişkin öz-yeterlik algıları arasında anlamlı fark bulunamamış ancak her iki grubun e-öğrenmeye yönelik tutumları arasında anlamlı fark saptanmıştır. Öğrencilerin ve dersi yürüten Öğretim Üyesinin Ters Yüz Sınıf Modelinin kullanımına ilişkin görüşlerinin olumlu olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out to investigate the effect of Flipped Classroom Model on the university students' attitudes towards programming, self-efficacy and academic achievement. In this research mixed methods were used for data collecting and analyzing. In the research, pre-test – post-test control group true experimental research design was used as research method, in order to examine students, teachers and field experts' thoughts on Flipped Classroom Model, interview forms are prepared and analyzed and also individual interviews are conducted with the instructor and field experts. The sample of this research are 33 students (15 in experimental group, 18 in control group) who study Programming Languages II course in Computer Education and Instructional Technology department in spring during 2015-2016 academic year. The data collection tools in this research are Attitudes against Computer Programming Scale, Programming Related Self-Efficacy Scale, Attitudes Toward E-Learning Scale and Programming Languages Academic Achievement Test. According to the findings of the study, a significant difference about students' academic achievement, attitudes toward programming and self-efficacy perception for programming was not found among students who receive education via Flipped Classroom Model and students who receive education via Traditional Instruction. But a significant difference about attitudes toward e-learning was found among control and experimental group. It is found that lecturer and students have a positive attitude regarding the use of Flipped Classroom Model.