Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOGS) Fen sınavı' hakkında öğretmen, öğrenci ve veli görüşlerinin incelenmesi
An investigation of teachers, students and parents' views about the 'science exam' as part of the 'system of Transition from Basic Education to Secondary Education'
- Tez No: 463359
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT TÜRKOGUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı, TEOG, Fen Bilgisi, Ölçme Değerlendirme, Öğretmen Görüşleri, Veli Görüşleri, Öğrenci Görüşleri, Exam of Transition From Basic Education to Secondary Education, TEOG, Science Education, Measurement And Assessment, Teachers' View, Students' View, Parents' View
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Dünya üzerindeki çeşitli ülkeler kendi sosyoekonomik ve sosyokültürel yapılarına bağlı olarak eğitim sistemleri oluşturmaktadırlar. Bu eğitim sistemleri içerisinde de anasınıfı, temel eğitim, ortaöğretim, üniversite gibi eğitim kademeleri bulunmaktadır. Bu eğitim kademeleri arasında sağlıklı geçişin gerçekleştirilebilmesi amacıyla çeşitli yerleştirme/sınav sistemleri geliştirilmiştir. Ülkemizde de öğrenciler, eğitim-öğretim hayatı içerisinde farklı yerleştirme/sınav sistemlerine tabi tutulmakta; hatta çeşitli devlet kademelerine yerleştirilme amacıyla da sınav sistemleri geliştirilip, uygulanmakta ve sürekli olarak güncellenmektedir. Ülkemizde temel eğitimden ortaöğretime geçişte Fen Lisesi (FL) Sınavı, Liselere Geçiş Sınavı (LGS), Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sınavı (OKS), Seviye Belirleme Sınavı (SBS) gibi çeşitli yerleştirme/sınav sistemleri uygulanmıştır. Günümüzde de Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) uygulanmaktadır. Bu araştırmada 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulamaya konulan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavına (TEOG) giren öğrencilerin ve velilerinin, aynı zamanda fen bilgisi öğretmenlerinin görüşlerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Ülkemizde 2012-2013 eğitim öğretim yılında uygulamaya konulan 4+4+4 eğitim sistemi ile kademeler arası geçişte yeni bir döneme geçilmiş ve bununla birlikte 2013-2014 eğitim öğretim yılında liselere girişte Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) adı altında yeni bir sınav sistemi uygulamaya konulmuştur (Dinç, Dere ve Koluman, 2014). MEB (2013), TEOG Sınavının“eğitimin doğasında var olan değişim ve gelişime paralel bir şekilde ortaöğretime geçiş sisteminin sürdürülebilir, dinamik ve esnek bir yapıda güncellenme gerekliliğinden ortaya çıktığını”, ayrıca“ortaöğretime geçişi sınav odaklı olmaktan çıkarma amacını taşıdığını”ifade etmiştir. Bunun yanında yeni sınav sistemi, öğretmenlerin eğitim ve öğrenci üzerindeki etkinliğini artırdığı için bu yeni sistemin okula olan aidiyet duygusunu artıracağı, ortak sınavlarda müfredatın eşzamanlı uygulanma zorunluluğunun da öğretmenlerin meslekî performansına olumlu etki edeceği belirtilmiştir. Bu açılardan, kademeler arası geçişte yeni uygulamaya konulan TEOG Sınavının farklı paydaşların bakış açılarıyla incelenmesinin, eğitim sistemimizde yeni geliştirilecek ölçme ve değerlendirme yaklaşımları açısından önem taşıyacağı söylenebilir. Bu çalışma 8. sınıf öğrencilerine uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavına (TEOG) yönelik öğretmen, öğrenci ve veli görüşlerini belirlemeyi amaçlayan karma tarama modeline dayalı bir araştırmadır. Araştırma, İzmir ili Bayraklı ilçesinde gerçekleştirilmiş olup evreni İzmir ilinde görev yapan fen bilgisi öğretmenleri, devlet ortaokullarında okuyan 8. sınıf ve devlet liselerinde okuyan 9. sınıf öğrencileri ile bu öğrencilerin velileri oluşturmaktadır. Verilerin toplanması amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Sınav Memnuniyet Ölçeği”ve başka bir araştırmacı tarafından geliştirilen“Sınav Kaygı Ölçeği”kullanılmıştır. Bu ölçekler devlet ortaokul ve liselerinde öğrenim gören 487 ortaokul 8. sınıf ve 394 lise 9. sınıf öğrencisi olmak üzere 881 katılımcı ile devlet ortaokullarında görevli 58 fen bilgisi öğretmenine uygulanmıştır. Bazı ölçeklerin geri gelmemesi, bazılarının da dikkatsiz ve özensiz doldurulması nedeniyle öğrenci ölçeğinden 697, öğretmen ölçeğinden ise 57 tanesi değerlendirilmeye alınmıştır. Elde edilen veriler program yardımıyla analiz edilmiştir. Ayrıca öğretmen, öğrenci ve velilerinin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yine araştırmacı tarafından geliştirilen“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Bu form, 14 fen bilgisi öğretmeni, 18 lise 9. sınıf öğrencisi ile bu öğrencilerin 10 velisi, 16 ortaokul 8. sınıf öğrencisi ile bu öğrencilerin 10 velisine yüz yüze görüşme ve ses kaydı alınmak suretiyle düzenlenmiştir. Elde edilen veriler kod anahtarlarına dönüştürülmüş ve iki bağımsız uzman tarafından değerlendirilerek yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmen, öğrenci ve veliler tarafından TEOG sınavının daha önce yapılan kademeli geçiş sınavlarına göre daha olumlu olarak değerlendirdiği saptanmıştır. Öğretmenlerin öğrenci ve velilerle olan iletişiminin arttığı, öğrencilerin sosyal yaşantılarının etkilendiği, TEOG sınavının öğrenciler üzerindeki baskı, stres ve kaygıyı azalttığı, öğrencilerin öğretmenlere göre TEOG sistemine daha olumlu yaklaştığı belirlenmiştir. Veliler ile yapılan görüşmeler sonucunda özellikle ergenlik döneminde sınavın olmaması gerektiğini, yazılı ve davranış notlarının, ayrıca devamsızlığın da dâhil edileceği bir yerleştirme sisteminin daha isabetli olacağını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Several countries around the world constitute the education system, depending on their socioeconomic and sociocultural structure. This education system is also in kindergarten, basic education, secondary education, there are levels of education, such as universities. This place various levels of education in order to realize the healthy transition placement / exam system has been developed. Students in our country, different placement / exam in academic life are subject to the system; even in developed test systems to be embedded into various levels of government, applied and continuously updated. In our country, transition from basic education to secondary education Science High School (FL) Exam, Transition to High School Examination (LGS), Entrance Exam to Secondary Schools (OKS), Level Determination Examination (SBS), as well as placement / exam systems were used. Today, System of Transition From Basic Education to Secondary Education (TEOG) is applied. In this study, the 2013-2014 academic year Examination of Transition From Basic Education to Secondary Education (TEOG) entering students and their parents, but also aimed to uncover the opinions of science teachers. Our country implemented in 2012-2013 academic 4 + 4 + 4 education system with interstage transition in a new period of transition was and my secondary education from Basic Training at the entrance to the high school in 2013-2014 academic however Entrance Exam (TEOG) A new examination system under the name of the application It was put (Dinç, Dere ve Koluman, 2014). Ministry of Education (2013), TEOG examination of“in parallel to the existing development and changes in the nature of education sustainable transition to secondary education system is a dynamic and flexible structure to emerge from the updated requirements”, and“transition to secondary education exam focus is intended to remove from being”he stated. Besides the new examination system, the training of teachers and to increase its influence on students will increase the sense of belonging to the school of the new system, common in the exam in simultaneous implementation of the requirement of the curricula it is stated to have a positive effect on the professional performance of teachers. In these respects, the review of new implementations of TEOG exam in between the stages from the viewpoints of different stakeholders, it can say that the education system is important in terms of testing and assessment new approach to development. This study applied to 8th grade students from the Basic Education Secondary Transition Exam (TEOG) for teachers, is a research-based scanning model aims to determine the mix of students and parents. Research, Izmir province was held in Bayraklı district universe Izmir working in the city for science teachers, state secondary school in studying 8th grade and studying in public school 9th grade students to form the parents of these students. Data collection was developed by researchers in order to“Exam Satisfaction Scale”and developed by another researcher“Test Anxiety Scale”is used. This scale was applied to the state middle and high school studying in 487 secondary schools and 394 high schools 8th grade 9th grade students, including 881 participants with state officials 58 science teachers in secondary schools. The come back of some scale, the students filled in some of the careless and sloppy due to the scale 697, while 57 of them have been evaluated by the teacher scale. The resulting data were analyzed using software. In addition, teachers, students and also developed by the researchers to determine the views of parents“Semi-Structured Interview Form”was used. This form 14 science teachers, 18 high school 9th grade students and 10 parents of these students, 16 middle school 8th grader with these students is arranged by taking the face-to-face interviews and voice recording 10 parents. converted to data obtained key codes were reviewed and evaluated by two independent experts. According to the survey, teachers, students and parents by TEOG examination it was determined that the previously performed positively assessed than the gradual transition test. Teachers and students of increased communication with parents, students that affected the social life, the pressure on students of TEOG exam, to reduce stress and anxiety, according to student teachers are determined to approach more favorable to TEOG system. As a result of interviews with parents, particularly in adolescence should not be exam, written and behavior notes also stated that it would be more appropriate to be included in the absence of a placement system.