Osmanlı biyografileri hakkında önemli bir kaynak: Malumat Mecmuası ve analitik değerlendirmesi
An essential source about Ottoman dignitaries biographies: Malumat Journal and analitical evaluation
- Tez No: 463381
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Malumat Mecmuası, Osmanlı Ricali, Biyografi, Basın, Malumat Journal, Ottoman Dignitaries, Biography, Press
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 391
Özet
Tarihin en önemli kaynakları arasında yer alan gazete ve dergiler, incelemeye tabi tutulan dönemi, en açık şekilde ortaya koyma niteliğine sahiptirler. Tarih biliminde gazete ve dergiler üzerine yapılan çalışmalar, yine bu alanda yapılacak olan çalışmalara kaynak teşkil etmektedir. Basın, tarihe kaynaklık eden en önemli materyallerden biri olduğundan dolayı tarihi araştırmalarda genellikle birinci el kaynak olarak kullanılmaktadır. Basının en önemli özelliği, yayımlandığı dönemin siyasi, sosyal, kültürel ve iktisadi atmosferi hakkında detaylı bilgi vermesidir. Yapılacak basın çalışmalarında en doğru yöntem sadece söz konusu dergi ve gazetelere bağlı kalmak değil aynı zamanda dönem arşivleriyle ve ikinci el kaynaklarla da konuyu desteklemektir. Bu açıdan Malumat Mecmuası, hem 1895-1903 yılları arasındaki dönemin görümünü tespit etmek, hem Mecmuanın sahip olduğu siyasi duruşu ortaya koymak hem de Mecmuada yer alan biyografilere dayanarak bir Osmanlı hikâyesi ortaya çıkarmak için kullanılmıştır. Mecmuanın sunduğu biyografilere ek olarak yayının tesiri altında kalmamak amacıyla kişiler, farklı kaynaklardan da yararlanılarak yorumlanmıştır. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin 1895-1903 yılları arasında yayınlanan, yayınlandığı dönemin şartlarına göre sekiz sene gibi uzun bir dönem yayın hayatını sürdüren uzun soluklu sayılabilecek bir mecmua olan Malumat'ta, yer verilen edebi ve askeri kişilikler, Osmanlı Devleti'ne yaptığı katkılarla birlikte değerlendirilmiştir. II. Abdülhamid döneminde yaşayan ve devlete hizmet veren kişiler, çalışmanın temel konusu olduğundan dolayı hem Osmanlı tarihine atıf yapılmış hem de Osmanlı'nın bilinmeyen ricali gün ışığına çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Newspaper and journals which are among the most essential sources of history puts forward the period that has been examined clearly. In the science, the studies on newspaper and journals shed light on the next study which is about exactly the same field on account of the fact that the press is one of vital materials to source the history, it is utilized as an first hand source fort he historical studies. The most significant speciality of press is to inform in detail about the period's political, social, culturel and financial condition. In the study of press, the most correct way is not only examine the mentioned newspapers and journals but also to support the topic with second hand sources and archive of the period. In that respect Malumat Journal has been benefited from both to view the period between 1895-1903, to set forth the political stance that the Journalhas and to reveal on Ottoman story referring to biographies of journal. In addition to the biographies in journal, peoples have been criticised by benefiting from in order not tos tay in effect of journal. Besides the literal and military individuals in journal which was pressed between the years 1895-1903 and survived for sight years, have been examined by considering their contribution to Ottoman Empire. The people who live in the period of II. Abdülhamid and served to goverment are te main topic of study, it has been both adressed to Ottoman history and revealed it's unknown dignitaries.