Ar-Ge ve yeniliğin gelişmekte olan ülkeler bağlamında makroekonomik performans üzerine etkisi
The impact of R&D and innovation on macroeconomic performance in the context of developing countries
- Tez No: 463382
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ÇAĞRI YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ar-Ge, Yenilik, Makroekonomik Performans, Panel Veri Analizi, R&D, Innovation, Macro Economic Performance, Panel Data Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bilim ve teknoloji çalışmaları ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişmesine katkı sağlayan en önemli yoldur. Bu nedenle ülkeler sürdürülebilir bir büyüme oranı yakalayabilmeleri için teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek zorundadırlar. Teknolojik gelişmelerin nedeni olarak gösterilen yenilik ve Ar-Ge, bilgi ve teknolojiye bağlı olarak yeni ürünlerin ve yeni üretim yöntemlerinin gerçekleştirilmesi olarak ifade edilmektedir. Yenilik ve Ar-Ge bir ülkenin teknolojik yeteneğini tanımlayan en önemli değişkenler olarak gösterilmektedir.Yenilik, küreselleşen rekabet ortamında fark ve değer yaratabilmenin en önemli yoludur. Bu nedenle yenilik, ekonomide katma değer yaratarak büyümenin itici gücü olarak gösterilmektedir. Ar-Ge ise yeniliklerin ortaya çıkmasında önemli rol oynayan sistemli çalışmalar olarak ifade edilmektedir. Bu çalışmanın konusu gelişmekte olan ülkelerde Ar-Ge ve yeniliğin makroekonomik performans üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmada, 1998-2013 dönemi yıllık verileri kullanılarak Ar-Ge harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi 15 gelişmekte olan ülke için panel veri analizi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Ar-Ge harcamalarının büyüme üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Science and technology studies are the most important ways of contributing to the economic and social development of countries. For this reason, countries have to follow technological developments closely so that they can achieve a sustainable growth rate. Innovation and R&D, which are shown as the reasons for technological developments, are expressed as the realization of new products and new production methods depending on information and technology. Innovation and R&D are shown as the most important variables that describe the technological ability of a country. Innovation is the most important way to make a difference and values in a globalizing competitive environment. For this reason, innovation is shown as the driving force for growth by creating added value in the economy. R&D is expressed as systematic studies that play an important role in the emergence of innovations. The subject of this study is to investigate the effects of macroeconomic performance of R&D and innovation on developing countries. In this study, the impact of R&D expenditure on economic growth using annual data for 1998- 2013 period was analyzed by panel data analysis for 15 developing countries. According to the results, it was seen R&D expenditures did not have a statistically significant effect on growth.