R-36 numaralı Rusçuk kadı sicilinin transkripsiyonu ve tahlili (H. 1150-1153/ M. 1738-1740)
Transcription and analysis of Rusçuk judge judical record no: r – 36 (Muslim calendar / Gregorian calendar ) (1150-1153/1738-1740)
- Tez No: 463380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KAÇAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Rusçuk, sicil, mahkeme, Rusçuk, record, court
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 494
Özet
Bu çalışma, Osmanlı Devleti'nin mahkeme kayıtlarını kapsayan şer'iye sicillerinden Rusçuk'a ait R–36 numaralı defterin transkribe edilmesi ve değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu sayede çok değerli bir materyal istifadeye sunulmuş olacaktır. R–36 numaralı Rusçuk Şer'iye Sicili, Bulgaristan'ın Milli Kütüphanesi olan ve Sofya'da bulunan Cyril ve Methodius Kütüphanesi Şark Koleksiyonu'nda mevcut olup mikrofilmleri Tarih Bölümü öğretim üyelerince üniversitemize kazandırılmıştır. Defterin bugünkü alfabe ile yazımı sırasında basit transkripsiyon kuralları uygulanmıştır. Transkripsiyonu yapılan metindeki hükümler, tarihsel bakış açısı ile değerlendirilmiştir. Konuyu tamamlamak bakımından Osmanlı hukuk sistemi ile ilgili birtakım kavramlar tanıtılmış ve Rusçuk Kazası'nın tarihi hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Çeşitli konularda 276 adet hükmün yer aldığı defter, dönemin siyasi, sosyoekonomik, askeri ve kültürel yönleri hakkında fikir vermektedir. Bu bilgiler ışığında Osmanlı Devleti'nin merkez dışındaki uygulamaları ve Tuna kıyısındaki şehrin Osmanlı tarihindeki önemi de ortaya çıkmaktadır. Ayrıca çalışan metin orjinaldir ve araştırmacıların yararlanabileceği bir tarihi vesikadır. Yapılan bu çalışma Osmanlı Tarihi araştırmalarına ve araştırmacılarına katkı sağlanması amacıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to transcribe and evaluate the notebook no R – 36 which contains sheriah judical records of Rusçuk City of Ottoman Empire. Transcription and evaluation of this material may presen a valuable source for further resarches. No: R – 36 Rusçuk Sheriah Court Record is available at Oriental Collection of Sofia Cyril and Methodist Library in Bulgaria. Microfilms of the material was brought in by the members of History Department to our university. Simple transcription rules were used during the rewriting of the material with current Turkish alphabeth. Verdicts in the text were evaluated by a historical view point. Some concepts considering Otoman Legal System were explained and a short history of Rusçuk City was included to make the subject more clear. The notebook which contains 276 verdicts gives some idea about politics, sosyo – economics, military and cultural aspects of the era. Through these information, social implementations of The Ottoman Empire, apart from the center may be comprehended better and the importance of the city located by river Danube can be seen.Furthermore, text worked is original and protected its importance in terms of historical material for usage of researcher. This study in Ottoman history and research examined in order to contribute to researchers.