Avrupa Birliği'nin göç sorunsalı: Aşırı milliyetçilik açısından bir değerlendirme
European Union's migration problem: A study with respect to ultranationalism
  1. Tez No: 463426
  2. Yazar: HİLAL ALPAY DAĞDAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZAHAT DEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı Milliyetçilik, Aşırı Sağ, Avrupa Birliği, Foucault, Göçmen, Habermas, Hannah Arendt, Milliyetçilik, Mülteci, Öteki, European Union, Far - Right, Foucault, Habermas, Hannah Arendt, Imigration, Nationalism, Other, Refugee, Ultra Nationalism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Avrupa'ya yönelik mülteci ve göçmen sayılarının giderek artması, Avrupa'da aşırı sağ partilerin desteğini arttırmasına neden olmakta ve Avrupa Siyasi Birliği'nin bütünlüğü için tehlike oluşturmaktadır. Bu doğrultuda çalışmamız, Avrupa'da yaşanan aşırı milliyetçiliğin sebeplerini ve yükselen milliyetçiliğin artan mülteci akınları ile ilişkisini göstermeyi amaçlamıştır. Araştırma yapılırken, Türkçe ve İngilizce kaynaklardan yararlanılmıştır, ulaşılan sonuçlar Hannah Arendt, Foucault ve Habermas gibi filozofların düşünceleri ile temellendirilmiştir. Tezin temel kısımlarının anlatıldığı giriş bölümünü takiben çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde göç olgusu ve göç teorileri incelenmiş, göçün tarihsel süreçleri açıklanarak göç olgusunun temellendirilmesi yapılmıştır. Avrupa Birliğinin mülteci ve göçmen kavramına yaklaşımı, Foucault'nun hem kendi sağlığı ve refahına takıntılı hem de kendi dışındaki herkese duyarsızlaşan bir toplumu anlattığı“Biyopolitika”sı üzerinden değerlendirilmiştir. İkinci kısımda göç ile ilintili kavram açıklamalarına yer verilerek, göç ve mülteci kavramları vatandaşlık, milliyetçilik ve aşırı sağ üzerinden değerlendirilmeye çalışılmıştır. Habermas'ın“öteki”kavramı ile Hannah Arendt'in mültecilik tanımı arasındaki ilişki ele alınmış ve mültecilerin“öteki”olarak nitelendirilmesinin toplum üzerindeki etkileri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, Hannah Arendt'in mülteci konumlandırmasına dayanarak mülteci problemi karşısında Avrupa'da oluşan sosyal tutumlara ve AB politikalarına yer verilmiştir. Sonuç olarak Avrupa Birliği alanında göç olgusunun başarılı yönetilemediği ve tüm çabalara rağmen önemli bir siyasi krizin kaynağı olabileceği desteklenmektedir
Özet (Çeviri)
Far right parties have started to gain more support because of an increase on the number of refugees and immigrants to Europe. This situation seems to create great danger for the future of European Political Union. Two main aims of this study are to examine the reasons why ultra-nationalism has occurred and the relationship between rising nationalism and refugee influx. The obtained results are supported by the thoughts of philosophers such as Arendt, Foucault and Habermas. This study consists of three main parts, following the introduction section which explains the basics of the dissertation. In the first part, term of migration is examined and migration theories are defined. In addition to this, historical processes of migration are examined and migration is defined with supports of these theories. European Union's approach to refugee and immigrant problems is evaluated based on Foucault's biopolitics which explains a community which is insensitive to everyone except itself and obsessed with its own health and wealth. In the second part, terms related to migration are mentioned. Migration and refugee notions are also discussed, based on citizenship, nationalism and far right in the second part. Lastly, while the relation between the term“other”defined by Habermas and definition of refugee explained by Arendt are being discussed, impacts of defining refugees as“other”in the society are also examined. In the third part of the study, Social and political attitudes which have been occurring in Europe and EU policies are examined according to Arendt's refugee positioning. Finally, it is explained that immigration in the case of European Union could not be succesfully managed and may be a source of a major political crisis despite European Union's all efforts.