Güzel sanatlar eğitiminde kinetik tipografi öğretimine yönelik eylem araştırması
Action research about teaching kinetic typography in fine arts education
- Tez No: 463455
- Danışmanlar: DOÇ. METİN İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tipografi, Kinetik tipografi, Sanat eğitimi, Eylem araştırması, Typography, Kinetic typography, Art education, Action research
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Görsel iletişim konusu olan tipografinin, güncel tasarım ortamlarından video üzerinde, zaman içerisinde görüntüsü değişecek biçimde tasarlanmasıyla kinetik tipografi oluşmaktadır. Belirli bir süre öncesine kadar hareketli her yazıya kinetik tipografi tanımı yapılmıştır. Ancak yıllar içinde kinetik tipografi, bu tanımın ötesinde çeşitli nitelikleri gelişen teknolojiler aracılığıyla kapsamına almıştır. Bu kapsamın öğretiminin, öğrencilerin yeni medyayı tanıması adına önemli olduğu saptanmıştır. Bu araştırmada, öğrencilerinin kinetik tipografi uygulaması gerçekleştirmeleri, alana ilişkin bilgi ve deneyim kazanmaları ve bu sürecin ifade biçimlerine olan etkisini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Araştırma uygulaması, 2015-2016 öğretim yılı bahar döneminde Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Görsel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Programı'nda eğitim gören 3. Sınıf Grafik Tasarım anasanat öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 23 Şubat-22 Mart 2016 tarihleri arasındaki 4 haftalık süreçte uygulanmıştır. Çalışma 16 öğrenci ile yapılmış ve 6 odak öğrenci belirlenmiştir. Belirlenen 6 odak öğrenciyle uygulama sonunda yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nitel araştırma modeli olan eylem araştırması ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, öğrenci bilgi formu, ders video kayıtları, doküman incelemesi, araştırmacı günlüğü, öğrenci günlükleri, yarı-yapılandırılmış görüşmeler ve sosyal medya yazışmaları aracılığıyla elde edilmiş ve tematik analiz yoluyla değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin uygulama öncesi ve sonrasında gösterdikleri yaklaşımlardaki değişimler, kazandıkları bilgi ve deneyim, uygulama süreci ile birlikte yaşanan sıkıntılar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Kinetic typography is formed by designing typography, which is a visual communication subject by changing its image over time on the video, which is one of the current design medium. Until a certain period of time, kinetic typography was defined as every moving text. However, over the years, kinetic typography has included various qualities beyond this definition in its content through developing technologies. It has been determined that the teaching of this content is important for the students to recognize the new media. In this research, it is aimed that the students practice kinetic typography application, gain knowledge and experience related to the field and demonstrate the effect of this process on the their expression forms. Application of this research was conducted with third grade students enrolled in Graphic Design in Anadolu University Fine Arts Education Department during 2015-2016 Spring semester. The research was applied in 4 week period between February 23 and March 22 in 2016. The study was practiced with sixteen student and six focus student was determined. At the end of the reseach, semi-structured interviews were made with those six focus. The research was conducted through action research that is qualitative research model. Research data was obtained and evaluated from student information form, course video recordings, document review, researcher diary, student diaries, semi-structured interviews and social media interactions. In the conclusion of research, the changes in the approaches that the students show before and after the application, the knowledge and experience they have gained, the problems that are experienced with the implementation process are revealed.