Yenidoğan işitme tarama sonrası tanı, cihazlandırma ve aile eğitim programlarına yönlendirilme sürecinin incelenmesi
Investigation of early intervention process in a newborn hearing screening program
  1. Tez No: 463454
  2. Yazar: NAGİHAN BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Education and Training, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme kayıplı çocuk, Yenidoğan işitme taraması, Erken müdahale, Aile Katılımı, Takip Sistemi, Children with a heraing loss, Newborn Hearing Screening, Early Intervention, Family Involment, Follow-up System
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşitme Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Durum çalışması olarak desenlenen bu araştırmanın amacı, bir ileri tanı merkezinde yenidoğan işitme taramasından eğitime yönlendirmeye kadar olan süreci incelemek, bu sürece ilişkin hem sağlık çalışanlarının hem de ailelerin görüşlerini, karşılaştıkları zorlukları, sundukları çözüm önerilerini belirlemek ve işitme kayıplı çocukların yönlendirildikleri eğitim programlarını araştırmaktır. Bu araştırmaya, ileri tanı merkezinden dört odyometrist, bir uzman odyolog, bir kulak burun boğaz hekimi ve çocuğu bu ileri tanı merkezinde tanılanan yedi aile katılmıştır. Bu araştırmanın verileri; aile ve sağlık çalışanları ile yapılan görüşmelerle, ilgili merkezde yapılan gözlemlerle, belgelerle, süreç ürünleriyle ve araştırma günlüğü yoluyla toplanmıştır. Toplanan verilerin tümevarımsal analizinden elde edilenler her bir araştırma sorusunu cevaplayacak şekilde raporlaştırılmıştır. Araştırma sonucunda, ileri tanı merkezlerinin ve işitme kayıplı çocuklar için eğitim veren devlet kurumlarının arttırılmasına ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir. Ailelerin ise süreçte psikolojik ve ekonomik olarak desteklenmeye ihtiyaç duyduğu ortaya çıkmıştır. Sürecin daha etkin bir şekilde işlemesi için, sağlık çalışanlarına geri bildirim veren bir takip sistemine ve işitme kayıplı çocukların eğitiminde uzman kişilerin sağlık çalışanları ile işbirliğinin arttırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan bu araştırma; sağlık çalışanlarının, ailelerin neler yaşadığını daha iyi anlamalarına ve eğitimcilerin işitme kayıplı çocukların tanılanma süreci hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmalarına katkı sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This qualitative study aims to investigate the referral process in the newborn hearing screening program of a reference hospital. The health workers and parents of children who were diagnosed with hearing loss were interviewed to gather data. The opinions of the participants were examined considering the problems they encountered during the process and their suggestions on possible solutions The participants of the study were four audiometrists, one audiologist, one Ear Nose Throat surgeon and seven families. The data were collected through semi-structured interviews conducted with health workers and families, observations of reference hospital, documents, artefacts and the researcher's reflective journal. The data were analyzed and interpreted inductively. The results of the study have indicated that the quantity of the reference and educational centers need to be increased by the state. The families expressed their need for economic and psychological support. An efficient feedback system, to be followed up by the health workers, was suggested to decrease the loss.. The need for improved co-operation between the health workers and educators was also emphasized. It is thought that this study would contribute to health workers' understanding of the experiences of the families who have children with hearing loss. On the other hand, it might help to educators on developing an insight in the diagnostic process of the hearing loss at young ages.