Kurumsal itibar yönetimi: Tepe yöneticisinin güvenilirliğinin kurumsal itibar ve çalışan olma niyetine etkisi
Corporate reputation management: Effects of top manager credibility on corporate reputation and intention to be an employee
- Tez No: 463484
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNEŞ NEZİRE ZEYTİNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tepe yöneticisinin güvenilirliği, Kurumsal itibar, Çalışan olma niyeti, Üçleme, Yapısal eşitlik modeli, Top manager credibility, Corporate reputation, Triangulation, Intention to be an employee, Structional equation modelling
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
İtibar kavramı sübjektif bir yapı olmasının beraberinde, algılama yoluyla birey ve firmalara atfettiğimiz değeri içeren ve karar verme mekanizmamızda gömülü olarak yer alan olgudur. Birçok faaliyetlerinde kurumsal itibarlarından hareket eden firmalar bu nedenle kurumsal itibarın öncülleri ve sonuçlarının neler olduğunu ortaya çıkarmayı istemektedir. Kurumsal itibarı oluşturan öncülleri ve kurumsal itibarın yol açtığı birtakım sonuçların araştırılması ve ilgili değişkenlerin iyi yönetilmesi sonucunda firmaların rekabet avantajı sağlayacakları beklenmektedir. Bu çalışma Türkiye'de yer alan büyük ve itibarlı holdingleri bilen yanıtlayıcılar üzerinden, öncüllerden biri olan yönetici itibarından hareketle, sonuçlarından biri olan o firmada çalışan olma niyetini ölçmeye yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma üçleme üzerine tasarlanmıştır. İlgili literatürün taranması sonucu bir kavramsal model oluşturulmuş ve sonrasında modelin müşteri paydaş grubunun gözünde geçerli olup olmadığını anlamak üzere altı kişi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşme sonuçları kavramsal modelin geçerliliğini göstermiştir. Çalışmanın son aşamasında ise önce 70 sonra 50 kişi ile pilot uygulama yapılmış, sonrasında ise amaçlı örnekleme yoluyla Türkiye'nin ilk on büyük üniversitesinden yedisine ulaşarak toplanan 561 kişilik veri üzerinden nicel araştırma gerçekleştirilmiştir. Tüm verilere keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizi yapılarak uyum değerlerinin yakalanması sonucu Yapısal Eşitlik Modellemesi'ne gidilmiştir. Veriler toplanan her firma için ayrı ayrı çözümlenmiştir. Sonuçlar modelin genel olarak kabul edilebilir olduğunu, tepe yöneticisinin güvenilirliğinin (inanılır ve uzman olma) kurumsal itibar üzerinde istatistiki olarak anlamlı etkisi olduğunu, ancak çalışan olma niyeti üzerinde istatistiki olarak anlamlı bir etkiden söz edilemeyeceği bulgusuna ulaşılmıştır. Kurumsal itibarın ise çalışan olma niyeti üzerinde istatistiki olarak anlamlı etkisinin olduğu yönünde bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of reputation as being a subjective structure, is embedded in our decision-making mechanism, including the value we attribute to individuals and companies through perception. It is especially important for companies to deliver value added activities under a reputable name. To maximize the stakeholders satisfaction, companies impose corporate reputation in order to gain competitive advantage. It is stated that investigating the antecedents and consequences of corporate reputation will enhance companies to foster in competition. This study aims to explore manager credibility as an antecedent and intention to be an employee as a consequence of corporate reputation within a sample of Turkish reputable companies. The study is designed in a mixed methodology and triangulation is chosen as a method of inquiry. A conceptual model was developed after reviewing the relevant literature, followed by semi-structured interviews with six people to see if the model was valid in the eyes of the customer stakeholder group. Interview results indicated the validity of the conceptual model. In the final phase of the study, after piloted the survey first with 50 and after with 70 participants, then quantitative research was carried out on the data of 561 participants collected from seven of the top ten universities of Turkey chosen through purposeful sampling. Exploratory and confirmatory factor analysis were performed on all data to obtain the fit values and structural equation modeling was conducted afterwards. The collected data were analyzed separately for each company. Results revealed that the proposed research model is generally acceptable and that the credibility of the top manager was found to be statistically significantly associated with corporate reputation (trustworthiness and expertise), but not statistically significantly with intention to be an employee in chosen companies. On the other hand, corporate reputation has been found to have a statistically significant effect on intention be an employee in chosen companies.