OECD ve G-20 ülkelerinde sermaye hareketleriyle seçilmiş iktisadi değişkenler arasındaki ilişkilerin panel veri analizi
Panel data analysis of the relationships between selected economic variables and capital flows in OECD and G-20 countries
  1. Tez No: 463488
  2. Yazar: HAVVA NESRİN TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Hareketleri, Reel Döviz Kuru, Net Sermaye Akımı, Panel Veri Analizi, GMM Tahmincisi, Capital Movements, Real Exchange Rate, Net Capital Flow, Panel Data Analysis, GMM Estimator
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tezin amacı, sermaye hareketlerinin, OECD ve G-20 ülklerinde ekonomik büyüme ve Reel Effektif Döviz Kuru (REER) üzeindeki etkilerini incelemektir. Birinci bölümde farklı sermaye hareketleri ödemeler dengesi temel alınarak tanımlanmış ve sermaye hareketlerinin nedenleri ve ekonomik etkileri açıklanmıştır. İkinci bölümde, OECD ülkeleri ve OECD'nin kilit ortağı olan ülkelerde 2002-2014 yılları arasında, doğrudan yabancı yatırımlar, portföy yatırımları ve işçi dövizi girişlerinin REER üzerindeki etkileri rassal etkiler modeli ile incelenmiştir. OECD ve kilit ortak ülkeler gelişmiş ve gelişme yolunda olan ülkeler olmak üzere iki grubu ayrıldığında sermaye girişlerinin REER üzerinde herhangi anlamlı bir etkisi olmazken gelişme yolunda olan ülkelerde sermaye girişlerinin REER'in değerini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Üçüncü bölümde G-20 ülkelerinde 1985-2014 yılları arasında beşer yıllık gözlemlerle net sermaye akımlarının (NKF) kişi başına düşen GSYİH'daki yıllık büyüme oranı üzerindeki etkileri Neo-klasik ve içsel büyüme modelleri çerçevesinde kişi başına düşen GSYİH (doğal logaritma), kamu harcamalarının GSYİH'daki payı, gayri safi yurtiçi yatırımların GSYİH'daki payı, dışa açıklık, ortalama okullaşma oranı ve finansal gelişmişliğin bir göstergesi olarak özel kredilerin GSYİH'daki payı, kukla değişken olarak 2008 küresel krizi ve finansal gelişmişlik düzeyinin NKF'lerin ekonomiler üzerindeki etkilerini gösteren etkileşimli değişken de modele dahil edilerek GMM tahmincisi ile incelenmiştir. Analizde G-20 ülkelerinin ekonomik büyüklük ve ekonomik yapıları açısından farklı oldukları dikkate alınarak farklı gruplandırmalar yapıldığında G-7 ülkeleri ve G-20 içerisinde cari fazla veren ülkelerde NKF'nin ekonomik büyümeyi negatif; G-7 dışında kalan G-20 ülkeleri ve cari açık veren G-20 ülkelerinde ise ekonomik büyümeyi pozitif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar, sermaye hareketlerini esas alarak büyümeye çalışan ülkeler için önemli çıkarımlar içermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the effects of capital movements on economic growth and real efffective exchange rate (REER) in OECD and G-20 Countries. In the first chapter of the thesis, the types, the causes and consequences of capital flows are discussed. In the second chapter, we investigate the effects of foreign direct investment, portfolio investments and remittance inflows on the REER in OECD countries and the key partners of OECD, consisting of developed countries, over the period of 2002 and 2014 by using Random Effects Model. When the OECD and the key partner countries are classified as developed and developing countries, the capital inflows to the developing countries increase the value of REER; but, they don't have significant effect on the REER for developed countries. In the third chapter, the effects of net capital flows (NKF) on annual per capita GDP growth between 1985 and 2014 in the G-20 countries are examined as a function of GDP per capita (natural logarithm), the share of government consumption in GDP, the share of gross domestic investments in GDP, the openness, the average schooling rate and the share of private credits in GDP as an indicator of financial development, dummy variable for the effects of the 2008 global crisis and interaction term for effect of financial development level of economies on NKF by using Generalized Method of Moments (GMM). The results of the study indicate that NKF has negative effect on economic growth in the G-7 countries and G-20 countries which have current account surplus. However, it has a positive effect on the economic growth of the G-20 countries other than G-7 and G-20 countries experiencing with current account deficits. The overall results of the study have some implications for policies using the capital inflows as a main input to increase the economic growth.