Teksas Tribün Grubu taraftarları ve milliyetçilik ilişkisi üzerine bir inceleme
Research on the relationship between Teksas Supporter Group supporters and nationalism
  1. Tez No: 463511
  2. Yazar: FERHAT BAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESTAN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, İletişim Bilimleri, Sociology, Sports, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Alt Kültür, Milliyetçilik, Teksas Tribün Grubu, Futbol, Taraftar, Subculture, Nationalism, Teksas Fan Group, Football, Supporter
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, Teksas Tribün Grubu alt kültürünün bir boyutunu oluşturan Teksas Tribün Grubu taraftarlarının milliyetçilik ile olan ilişkisini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda Tribün Grubu taraftarlarının siyasi tutumları ve milliyetçilik eğilimleri aydınlatılmaya çalışılmıştır. Araştırmada nicel veri toplama yöntemlerinden faydalanılmıştır. Nicel veriler açık ve kapalı uçlu sorular ile milliyetçilik ölçeğinden yararlanılarak Teksas Tribün Grubu taraftarlarından toplanmıştır. Araştırma sonucunda Teksas Tribün Grubu'nun Türkçülük ve İslam merkezli milliyetçilik anlayışlarına sahip olan çoğunluğu genç, bekâr, eğitimli erkeklerden oluşan ve büyük bir kısmı Bursa'da doğmuş ve memleketini Bursa olarak belirten bireylerden oluştuğu belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre eğitim durumu, yaş, meslek ve siyasi tutumların milliyetçilik eğilimlerini belirleyici etkenlerden olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The general aim of this research is to reveal the relationship between the supporters of the Teksas Supporter Group and nationalism, which constitutes a dimension of the Teksas Supporter Group's subculture. In accordance with this aim, the political attitudes of the supporters of the Fan Group and the trends of nationalism have been tried to be illuminated. The research utilized quantitative data collection methods. The quantitative data were gathered from the supporter of the Teksas Supporter Group by utilizing open and closed questions and nationalism scale. As a result of the research, it was determined that the majority of the Texas Supporter Group have Turkism and Islamic centered nationalism view, is composed of young, single, educated men, most of whom were born in Bursa and whose country is Bursa. According to the obtained data, education status, age, profession and political attitudes are seen as determinants of nationalism tendencies.