Kantil regresyon ve en küçük kareler yöntemlerinin karşılaştırılması: Bir uygulama denemesi
The comparison of quantile regression analysis and ordinary least squares methods: An application attempt
  1. Tez No: 463512
  2. Yazar: ÖNDER DORAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN DURUCASU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kantil regresyon, En küçük kareler, Finansal kaldıraç, İşletme büyüklüğü, Quantile regression, Ordinary Least Squares, Financial Leverage, Firm Size
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada işletme kârlılığını etkileyen faktörler kantil regresyon analizi ve en küçük kareler yöntemi ile karşılaştırmalı olarak incelenmiş, asimetrik dağılıma sahip olduğu düşünülen işletme kazançlarının modellenmesinde, bu iki analiz ve yöntemin birbirlerine olan üstünlüklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, işletmelerin kârlılığını etkilediği düşünülen finansal kaldıraç ve işletme büyüklüğü faktörleri ele alınmış, bu faktörlerin işletme kârlılığının dağılımının farklı kantilleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. İşletme büyüklüğü, finansal kaldıraç ve kârlılığın ölçülmesinde çeşitli finansal oranlar ve finansal tablo kalemlerinden yararlanılmıştır. Çalışmada Borsa İstanbul'da işlem gören imalat sektöründeki 183 firmanın 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ait finansal tablolarından elde edilen veriler kullanılmış ve toplam 536 gözlemden oluşan bir örneklemden yararlanılmıştır. Özellikle asimetrik dağılıma sahip değişkenlerin modellenmesinde, en küçük kareler yönteminden daha doğru ve yansız sonuçlar üreten kantil regresyon analizi sayesinde dağılımın koşullu ortalaması yerine, kantilleri modellenmiştir. Böylece işletme büyüklüğü ve finansal kaldıraç faktörlerinin düşük ve yüksek kârlı işletmeleri farklı yönlerde ve düzeylerde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, factors affecting firm earnings were analyzed via quantile regression analysis and ordinary least squares in comparison. It is aimed to reveal the superiorities of the methods in modeling the business earnings which are thought to have asymmetric distribution. For this purpose, financial leverage and firm size factors which are thought to affect the business profitability were held , and effects of these two factors on different quantiles of firm earnings were examined. Various financial ratios and financial table items were used in order to measure financial leverage, firm size and firm earnings. In the study, the data of 183 firms traded on Istanbul Stock Exchange for the years 2013, 2014 and 2015 were collected, and thus sample of 536 observations were obtained. Thanks to the quantile regression analysis, the method which produces more accurate and unbiased results in the modeling of asymmetrically distributed variables, quantiles of distribution were modeled instead of modeling the conditional mean. Thus, the conclusion that firm size and financial leverage affect poor and rich firms in different directions and levels was reached.