Toplumsal mekân ve mekânsal bilinç
Social space and spatial consciousness
- Tez No: 463521
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERYAL AYŞİN KOÇAK TURHANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mekân, Mekânsal Kavrayış, Mekânsal Bilinç, Toplumsal Mekân, Space, Spatial Comprehension, Spatial Consciousness, Social Space
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada varlığın ve toplumsal ilişkilerin temel kategorilerinden biri olan mekân ve bu bağlamda gelişen mekânsal kavrayışlar,“mekânsal bilinç”kavramıyla tartışılmaktadır. Mekânın dışında değil, içinde ve onun tarafından sarılı olan özneler ve toplum için bütünsel ve ilişkisel analizler, mekân kavrayışlarının ön koşulu sayılarak, öncelikle modern öncesi düşünce biçimlerinde mekân kavramı açıklanmaktadır. Daha sonra, değişen kapitalist üretim ilişkileri ve toplumsal ilişkiler özelinde, mekân kavramının ve kavrayışlarının ele alınışı, buna bağlı olarak da mekânsal bilincin konumu tartışılmaktadır. Son olarak, kapitalist ilişkilere eşlik eden modernlik aracılığıyla çoklaşan mekânsal kavrayışların analizi ve mekânın zihinsel örgütlenişi, mekânsal bilincin çelişkileriyle tartışılmaktadır. Tüm bu izlekte ve ilişkilerde gerçekleştiği varsayılan düşünsel yarılmalara, mekânın ontolojik konumuna bağlı çelişkilere ve toplumsal alanda görünmez kılındığı düşünülen mekân kavramına, mekânsal bilinç aracılığıyla bütünsel ve ilişkisel bir sorgulama zemini oluşturmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, space as a main category of existence and social relations, and spatial notions referring to the same context, are discussed with the term of“spatial consciousness”. Considering that the holistic and relational analysis are prior conditions to space and spatial comprehensions, and society/individuals are immanent and surrounded by space; firstly, spatial comprehensions are explained via pre-modern notions and thoughts. Then, in particular with capitalist relations of production and social relations, space and spatial comprehensions are discussed with the position of spatial consciousness. Finally, notional organization of space and the analysis of spatial comprehensions which are increased/multituded via modernity, discussed with the contradictions of spatial consciousness. Within this context, it is aimed to form a relational and holistic interrogative basis to the concept of space, along with the spatial contradictions and ontological positions of space, via the term of spatial consciousness regarded as invisible in social sphere.