Yeni medya sanatı olarak glitch ve görsel iletişim yansıması
Glitch as new media art and its reflection on visual communication
- Tez No: 463522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN DUYGU BEDİR ERİŞTİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni medya, Yeni medya sanatı, Glitch, Görsel iletiĢim, New media, New media art, Glitch, Visual communication
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmanın amacı yeni medya sanatı olarak glitchin görsel iletişim yansımasını araştırmaktır. Yeni medya, 20. yüzyılın sonlarında iletişim ve yayıncılık alanında gerçekleşen ilerlemenin bireylere ve kitlelere ulaşan, her geçen gün yenilenen, değişen ve çeşitlenen araçların tümünü kapsamaktadır. Yeni medya gündelik hayatı, alışkanlıkları değiştirmiş ve sanat alanına da yeni bir açılım getirmiştir. Yeni medya sanatı olarak glitch, yeni medya nesnesini sıradan formundan ve söylevinden sıyıran ve makine insan iletişimi sonucu ortaya çıkan bir türdür. Daha önce bu konuyla ilgili bir çalışma yapılmamış olması nedeniyle, öncelikle yeni medyanın, yeni medya sanatının, glitchin ne olduğu, türleri ve çeşitli eleştirileri ele alınmıştır. Ardından glitchin görsel iletişim üzerine etkisini değerlendirebilmek adına üç aşamada çalışma yürütülmüştür. Birinci aşamada alan uzmanları tarafından belirlenen ölçütleri karşılayan ve glitch konusunda uzman olan tasarımcılardan açık uçlu görüşme formu ile görüşlerini ifade etmeleri istenmiştir; ikinci aşamada ise yine aynı tasarımcı grubunun gönüllü katılımı ile glitchleme temalı bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte katılımcı glitchleri doküman yolu ile elde edilen verileri oluşturmuştur. Elde edilen bu veriler doküman analizi ile yorumlanmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında glitchleme yolu ile üretilen tasarımlar, belirli bir süreç içinde toplanmış, tasarımlara ilişkin katılımcılar ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ve katılımcıların glitch ve görsel iletişim ile ilgili görüşleri alınmıştır. Araştırmanın üçüncü aşamasında ortaya çıkan glitchler görsel iletişim tasarımı alanındaki uzmanlar tarafından görsel iletişim dili bağlamında değerlendirilmiş ve değerlendirme süreci araştırmacı tarafından yorumlanmıştır. Çalışma sonucuna göre yeni medya sanatı olarak glitch görsel iletişim diline etki etmiş ve var olan görsel iletişimi dönüştürmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate glitch as new media art and its reflection on visual communication. New media covers the full range of tools that have been renewed, changed and diversified every day, reaching out to and affecting individuals and the masses in the field of communication. New media has also brought a new perspective to the field of art. Glitch as new media art is a kind of human machine communication outcome and shifts the object of new media from its ordinary form and discourse, towards the ruins of meaning destroyed. Since there has been no research on this subject, the focus has been mostly on new media and the new media art especially glitch, its types and some criticisms about it. In order to investigate the effect of glitch on visual communication, data were collected in three stages. In the first phase, designers who meet the criteria set by field experts and are expert on glitch, are requested to express their views with a semi-structured open-ended interview form; in the second phase, the same designer group voluntarily participated in glitch implementation. The glitch results and the interviews were interpreted by document analysis. The results of the designers were gathered in a certain period of time, and the designers were interviewed in-depth and were asked to interpret the glitch results in means of glitch and visual communication. In the third phase of the research, the glitch results were evaluated by the experts in the field of visual communication design in means of visual communication language, focus group discussions were held with field experts and the researcher interpreted the evaluation process. As a result of the study, glitch as new media art has and impact on visual communication and changed some traditional concepts.