Surface preparation passivation and patterning techniques used in silicon based heterojunction solar cells
Silisyum tabanlı hetero-eklem güneş gözelerinde kullanılan yüzey hazırlama, pasivasyon ve patern oluşturma teknikleri
  1. Tez No: 463635
  2. Yazar: ERGİ DÖNERÇARK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SHJ solar cell, a-Si:H, passivation, pyramid rounding, SHJ IBC, emitter etching
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Silisyum tabanlı Hetero-eklem (SHJ) güneş gözesi için, ince hidrojenize amorf silisyum katmanı Kristal silisyum katmanı ile katkılı amorf sisiyum arasına (i a-Si:H) katmanı yerleştirilmiştir. En bilinen SHJ güneş gözesi yapısı, Plazma Destekli Kimyasal Buhar Biriktirme (PECVD) tekniği ile a-Si:H katmanının düşük sıcaklıkta büyütülmesini içerir. SHJ güneş gözeleri konusundaki son çalışmalar, a-Si:H katmanının pasivasyon kalitesinin artırılması ve arka kısımda metal kontakların oluşması üzerine odaklanmaktadır. Bu tezde amaç; a-Si:H katmanının yüzey pasivasyonunu artırarak ve birbirine geçmiş arka kontak (IBC) konseptini entegre ederek, yüksek verimli SHJ güneş gözesi elde etmektir. Bu çalışmada, ıslak kimya kimyası da dahil olmak üzere çeşitli yüzey hazırlama teknikleri, güneş gözesi üretim sırasına dahil edilmiştir. Islak kimyasal işlemler, cihaz uygulamaları için gerekli olan yüzey temizliğine ulaşmak için optimize edilmiştir. Ayrıca, piramit yuvarlama işleminin, güneş gözesinin optik ve elektriksel özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ardından, i a-Si:H'ın birikim parametreleri, yüzey pasivasyonunu artırmak için optimize edilmiştir. Ayrıca, püskürtme ile oluşan hasarları iyileştirmek için optimum son tavlama işlemi parametreleri belirlenmiştir. Sonuç olarak en yüksek verimlilik, sırasıyla hücre alanı 4 cm2 ve 0.9 cm2 olan örnekler için %12.5 ve %15.8 olarak kaydedilmiştir. Bunlara ek olarak, emiter modeli için yeni bir ıslak kimyasal aşındırma yaklaşımı, SHJ IBC güneş gözesi imalatında kullanılmıştır. Dahası, emiter aşındırma işlemi için, optimize edilmiş ıslak kimyasal kimya ve uygulama koşulları, aşınmış alanların pasivasyon kalitesi açısından gösterildi. a-Si:H/silisyum nitrit (SiNx) kümesinin pasivasyon kalitesi, SHJ IBC üretim sırasındaki aşındırma yöntemiyle birleştirilerek ön yüzey pasifize edici ve yansıma önleyici katman olarak da incelenmiştir. Optimize edilmiş işlem parametrelerinin başarılı bir şekilde uygulanması sonucunda, herhangi bir yüzey yapılanması olmaksızın %18 verimliliğe sahip SHJ IBC güneş gözeleri üretimi gerçekleştirilmiştir
Özet (Çeviri)
or silicon Heterojunction (SHJ) solar cell technology features, a thin intrinsic hydrogenated amorphous silicon (i a-Si:H) layer has inserted between the crystalline silicon and doped amorphous silicon. The state of the art SHJ solar cell structure involves low temperature depositions of a-Si:H layer by means of Plasma Enhanced Chemical Vapor Deposition (PECVD) technique. Recent developments on SHJ solar cells have been focused on increasing the passivation quality of a-Si:H layer and the formation of all metal contacts on the rear side. In this thesis, the motivation is to achieve high efficiency SHJ solar cells by improving the surface passivation properties of thin a-Si:H film together with the integration of interdigitated back contact (IBC) concept. In this study, several surface preparation techniques including wet chemical chemistry were implemented to solar cell fabrication sequence. The wet chemical processes were optimized to reach the required surface cleanness appropriate for device applications. Additionally, the effects of the pyramid edge rounding process were investigated on the optical and electrical properties of the solar cell. Then, the deposition parameters of i a-Si:H were optimized to enhance surface passivation. Furthermore, the optimum post-annealing treatment parameters were determined to improve the sputtering induced damages. Consequently, the highest efficiency was recorded as 12.5% and 15.8% for the samples with the cell area of 4 cm2 and 0.9 cm2, respectively. In addition, a novel wet chemical etching approach for emitter patterning was utilized in the fabrication of SHJ IBC solar cell. Moreover, for the emitter etching process, the optimized wet chemical chemistry and application conditions were demonstrated in term of the passivation quality of the etched areas. The passivation quality of a-Si:H/silicon nitride (SiNX) stack layer was also investigated as a front surface passivation and antireflection layer by combining with the etching method in SHJ IBC fabrication sequence. As a result of the successful application of the optimized process parameters, the production of 18% efficient SHJ IBC solar cells was realized without any surface texturing.