Preeklampsi hastalarında böbrek fonksiyonlarının sistatin c ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between kidney functions and cystatin C in preeclampsia patients
  1. Tez No: 463948
  2. Yazar: ÜMÜGÜLSÜM ACAR AĞIRAĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Sistatin C, Böbrek Fonksiyon Bozukluğu, Preeclampsia, Cystatin C, Renal Dysfunction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Preeklampsi anne ve bebek için ciddi morbidite ve mortalitenin eşlik ettiği bir antitedir. Gelişmiş ülkelerde maternal mortalitede belirgin düşüşe rağmen preeklampsi hala gebelik sırasındaki ölümlerin en sık nedenlerinden biri olmaya devam etmektedir. Gebeliğe bağlı hipertansiyon kanama ve enfeksiyonla birlikte maternal morbidite ve mortalitenin en sık rastlanan üç nedeninden biridir. Ülkemizde anne ölümlerinin en önde gelen nedeni preeklampsidir. Morbidite ve mortaliteyi azaltmak için sıklıkla gebeliğin sonlandırılması gerekir. Preeklampsi primipar gebeliklerin %6` sında oluşurken esansiyel hipertansiyonlu veya böbrek hastalarında bu oran % 30'lara kadar ulaşmaktadır. Sistatin C, 13 kilodalton ağırlığında endojen glikozillenmemiş temel bir protein olup glomerüler filtrasyon hızının değerlendirilmesinde kullanılan önemli bir belirteçtir. Serum kreatinin konsantrasyonlarına kıyasla glomerüler filtrasyon hızının daha duyarlı ve özgül bir göstergesidir. Sistatin C'nin böbrek hastalarında fonksiyon bozukluğun saptanmasında önemli bir belirteç olduğu ileri sürülmektedir. Çalışmamızda preeklampsi hastalarında böbrek fonksiyonlarının Sistatin C ile ilişkisi araştırılmıştı. Çalışmaya 18 ile 40 yaş aralığında hastalar dahil edildi. Metabolik parametreleri etkileyebilecek hipertiroidizm, hipotriodizmi olanlar, renal veya hepatik yetmezliği olanlar, kalp yetersizliği olanlar, kronik enfeksiyonu, pankreas bozuklukları olanlar, insülin salgılanmasını ve duyarlılığını etkileyebilecek ilaç kullananlar çalışma dışı bırakılmıştır. Hastalara ait kan örneklerinde Mg, Üre, Kreatinin, AST, ALT , İdrarda Protein yanı sıra Sistatin C, ve Albümin düzeyleri de çalışıldı. Çalışmaya alınan 60 hastadan, 20'inde hafif preeklampsi, 10'inde de ağır preeklampsi saptandı. Çalışmamızda Sistatin C' nin böbrek fonksiyonların bozukluğu tanısına yardımcı önemli bir parametre olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Preeclampsia, maternal and infant morbidity and mortality associated with the entity. Despite the significant decline in maternal mortality in developed countries, preeclampsia still remains one of the most common causes of death during pregnancy. Pregnancy induced hypertension, bleeding, and infection with the three most common causes of maternal morbidity and mortality is one of the. Eclampsia is the leading cause of maternal mortality in our country. Termination of pregnancy often need to reduce morbidity and mortality. Preeclampsia primiparous pregnancies between 6% consisted of `up to 30% of patients with essential hypertension or kidney is reached. Cystatin C, an endogenous weight of 13 kilodaltons glikozillenmemiş is a basic protein is an important marker for the assessment of glomerular filtration rate. Serum creatinine concentrations compared to the more sensitive and specific indicator of glomerular filtration rate. Cystatin C in patients with renal dysfunction is suggested to be an important marker in determining. Investigated in relation to renal function in patients with preeclampsia cystatin c. So that the patients included in the study were between the ages of 18 and 40. Hyperthyroidism can affect metabolic parameters, hipotriodizmi first, renal or hepatic insufficiency, congestive heart failure, chronic infections, disorders of the pancreas, insulin secretion and sensitivity affect drug users were excluded. Blood samples of patients mg, urea, creatinine, AST, ALT, Hbg, Hct, as well as protein in the urine cystatin C, and albumin levels were also studied. 60 patients included in the study, in 20 mild preeclampsia, severe preeclampsia was 10'nunda. In our study, cystatin C may be an important parameter in the diagnosis of renal function impairment was concluded.