2014-2015 Şubat-Ağustos dönemleri Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde verilen beyaz kod vakalarının incelenmesi ve şiddete maruz kalan sağlık personeline olan etkisinin incelenmesi
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 463978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Health Violence, White Code, Verbal Violence
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2014-2015 Şubat- Ağustos ayları arası bildirimi yapılan beyaz kod bildirim formları incelenerek; şiddete maruz kalan kişilerin sosyodemografik özellikleri, şiddetin türü, niteliği, zamanını belirlemek ve bu kişilere anket uygulayarak olayın kişi üzerindeki etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2014-2015 Şubat-Ağustos ayları arası Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bildirilen beyaz kod vakaları ve bu bildirimi yapan sağlık personeli dâhil edildi. Personelin beyaz kod çalışan dosyaları geriye doğru tarandı; yaş, cinsiyet, maruz kalınan şiddet türü, şiddet uygulayanın unvanı ve cinsiyeti, olayın gerçekleştiği birim ve vakanın gerçekleştiği zaman incelendi. Ayrıca bu kişilere içinde personelin yaş, cinsiyet haftalık çalışma süresi, olayın kişi üzerindeki psikolojik etkileri, olayın kök nedeni, beyaz kod vakasının hukuki süreci tanımlayıcı sorularını içeren anket uygulandı. Bulgular: Çalışmaya alınan 107 olgunun %46,7 (n=50) kadın,%53,3'ü (n=57) erkekti. Çalışmaya alınan olguların yaş ortalaması 31,55±6,43 olarak (minimum:22, maksimum:55) bulunmuştur, Beyaz kod vakalarının gün içinde verildiği saatlere bakıldığında en çok saat 15-17 (%9,35) saatlerinde verildiği, unvana göre şiddete uğrama sıklığı en çok asistan hekimlerde %52,3(n=56) olduğu, en çok acil servislerde %72 (n=77) verildiği, en çok sözel şiddete %73,8 (n=79) maruz kalındığı, şiddet uygulayanların en çok %78,5 (n=84) oranında erkek ve %28 (n=30) oranında hasta yakının olduğu, sağlık çalışanlarının %83,2'nün (n=89) görevini yerine getirirken endişe duyduğu, şiddet sonrası en çok %40,2 (n=64) oranında anksiyete, kök neden olarak en çok %57 (n=61) oranında güvenlik yetersizliğini gördüğü, acil serviste yapılan renovasyonun şiddeti azaltma üzerine etkisinin olmadığı (2014=%33,6,2015=%38,3) tespit edilmiştir. Sonuç: Toplumda yaygınlaşma eğilimi gösteren şiddet sağlık sektörünü de ciddi bir biçimde etkilemektedir. Şiddet çalışanlar üzerinde olumsuz etkilere neden olarak iş memnuniyeti ve çalışma veriminde azalmaya neden olmaktadır. Özellikle sağlık personeli başına düşen hasta sayılarındaki artış sağlık hizmeti veriminde azalmaya yol açarak şiddet olaylarının artışına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introductin and Purpose: The purpose of this study is to examine the white code notification forms that have been reported between February 2014 and 2015 in Bağcılar Education and Research Hospital; The sociodemographic characteristics of persons exposed to violence, the type of violence, the timing of the violence and the effects of the incident on the person by conducting a questionnaire. Materials and Methods: Between February and August 2014-2015 the white code cases reported in Bağcılar Education and Research Hospital and the health personnel who made this notification were included. The files of the employee's white code were scanned backwards; Age, gender, the type of violence being exposed, the title and sex of the violent practitioner, the unit in which the incident took place, and the time at which the case took place. In addition, a questionnaire including the age, gender, weekly working time, psychological effects on the person, root cause of the incident, legal process descriptors of the white code case were applied to these persons. Results: The 107 cases that were taken into the study were 46.7% (n = 50) female, 53.3% (n = 57) male. The mean age of the cases was 31,55 ± 6,43 (minimum: 22, maximum: 55),when white code cases are observed during the day, they are most given at 15-17 hours (9,35%), according to the title, the frequency of suffering violence is the most in assistant physicians 52,3%(n=56), most were given in emergency services, 72% (n=77), most verbal violence was exposed 73,8% (n=79), it was understood that 78% (n = 25) of men who committed violence were male at most and 28% (n = 30) were found to be patient relatives, 83.2% (n = 89) of health care workers were concerned when performing, post-violence anxiety was seen in 40.2% (n = 64), and 57% (n = 61) of safety insufficiencies were found to be the root cause,it has been determined that the renovation of emergency services has no effect on violence reduction (2014 = 33.6%, 2015% = 38.3%) Conclusion: Violence, which tends to spread in society, is also seriously affecting the health sector. Violence causes negative effects on employees, resulting in job satisfaction and reduced working efficiency. In particular, the increase in the number of patients per health personnel leads to a decrease in the efficiency of the health service, leading to an increase in violence incidents..
Benzer Tezler
- Güneydoğu Karadeniz kıyıları hidrografik özelliklerinin mevsimsel değişimi
Seasonal change of hydrographic characteristics along the South-Eastern Black Sea coasts
SİBEL NUR
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Su ÜrünleriRecep Tayyip Erdoğan ÜniversitesiSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ERTUĞRUL AĞIRBAŞ
- Elektrik enerjisi tüketimi, Türkiye değerlendirmesi ve analitik hiyerarşi süreci ile irdelenmesi
Consumption of electrical energy, Turkish review and study of analitycal hierarchy process
KEMAL GÖK
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Enerjiİstanbul Teknik ÜniversitesiEnerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ASİYE BERİL TUĞRUL
- Güneydoğu Karadeniz kıyıları (Artvin-Giresun) birincil üretim miktarlarının mevsimsel değişimi
Seasonal changes of primary production along the south-eastern coasts (Artvin-Giresun) of the Black Sea
MUSTAFA BAKIRCI
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Deniz BilimleriRecep Tayyip Erdoğan ÜniversitesiSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL AĞIRBAŞ
- Emen ovasında (Niğde-Bor) tahıllar ve yoncada sorun olan eremopyrum orıentale'nin idaresinde toprak işleme ve ekim zamanının etkisi
The effects of soil tillage and planting times on eremopyrum orientale which is a problem in cereal and alfaalfa cultivation of emen plain (Ni̇ğde-Bor)
ZEKERİYA MALI
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
ZiraatGaziosmanpaşa ÜniversitesiBitki Koruma Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HÜSEYİN ÖNEN
- Serological investigation of peste des petits ruminants in lambs in Iraq-Kirkuk region
Irak–Kerkük bölgesinde kuzularda küçük ruminant vebası (pestedes petits ruminants ppr)'ın seroprevalansı
SARWAT KHORSHED RAHEEM
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Sağlık YönetimiVan Yüzüncü Yıl ÜniversitesiSağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SÜLEYMAN KOZAT