Servikal konizasyon sonrası cerrahi sınır pozitifliği olan ve rekonizasyon yapılan 705 olgunun değerlendirilmesi
Evaluation of re-conization after cervical conization with positive surgical margins: A review of 705 cases
- Tez No: 464008
- Danışmanlar: DR. İLHAN ŞANVERDİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: konizasyon, servikal intraepitelyal neoplazi, pozitif cerrahi sınır, conization, cervical intra-epithelial neoplasia, positive surgical margin
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Amaç: Konizasyon sonrası cerrahi sınır pozitif gelen ve tekrar konizasyon yapılan olguların patolojik sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2012-2017 yılları arasında hastanemizde servikal konizasyon yapılan 705 olgunun 105 tanesinde cerrahi sınır pozitifliği olan ve bunlardan tekrar konizasyon yapılan 31 olgunun patolojik sonuçları değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 36,4±4,8 yıldır. Konizasyon materyallerinin 10'unda displazi (10/31), 6'sında CIN2-3, 4'ünde ise CIN1 saptanmıştır. Sonuç: Konizasyon invaziv serviks kanserini ekarte etmekte yeterli doku hem de tedavi yöntemi olarak önemini korumaya devam etmektedir. Cerrahi sınır pozitif hastalarda ikinci kez konizasyon yapılması etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim : To evaluate final pathological results of re-conization which were done after the finding of positive cervical conization margin Material and method: Thirty one patients underwent re-conization revealing positive surgical margins among 705 patients who had undergone cervical conization between 2012 and 2017 were included in this study. Results : Mean age of the patients were 36,4±4,8. Dysplasia was revealed in only 10 re-conization materials (10/31), 6 high grade CIN, 4 low grade CIN. CONCLUSİON: Re-conization of residual disease is an effective method for high grade squamous intraepithelial lesions.