İskeletsel sınıf 3 bireylerde hyoid kemiğin konumunun değerlendirilmesi
The evaluation of hyoid bone position in class 3 individuals
- Tez No: 464058
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYZA KARADEDE
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hyoid kemik, Sınıf 3, Maksiller retrognati, Mandibular prognati, Hyoid bone, Class 3, Maxillary retrognathie, Mandibular prognathie
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı çenelerden kaynaklanan iskeletsel Sınıf 3 malpozisyona sahip bireylerde hyoid kemiğin konumunu iskeletsel Sınıf 1 pozisyona sahip bireylerle karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Çalışmanın materyalini İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivindeki iskeletsel Sınıf 1 pozisyon ve iskeletsel Sınıf 3 malpozisyona sahip bireylerden tedavi öncesi alınan lateral sefalometrik radyografiler oluşturmaktadır. Çalışmaya üst çenenin normal ve alt çenenin prognatik konumlandığı 30 birey, üst çenenin retrognatik ve alt çenenin normal konumlandığı 30 birey, üst ve alt çenenin normal konumlandığı 30 birey olmak üzere toplam 90 birey dahil edilmiştir. Çalışmamıza dahil edilen bireylerden alınmış lateral sefalometrik radyografilerin çizimleri ve ölçümleri Vistadent OC programı kullanılarak yapılmıştır. Çoklu grup karşılaştırılmalarında tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Post-hoc ikili karşılaştırmalarda Tukey HSD testi kullanılmıştır. Sefalometrik değerlendirme sonucunda, hyoid kemiğin servikal kolona ve çene ucuna olan uzaklığında gruplar arasında anlamlı düzeyde fark olmadığı ve hyoid kemiğin retrognati grubunda kızlar da hyoid kemiğinin pozisyonu prognati grubu ve normal gruba göre daha yukarda konumlandığı saptandı. Sagittal yönde ise normal ve retrognati grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark görüldüğü ve en düşük değerin ise retrognati grubunda olduğu tespit edildi. Üç grup birbiri ile kıyaslandığında, hyoid kemiğinin retrognati grubunda açısal olarak saat yönünün tersine, prognati grubu ve normal grupta saat yönüne eğimli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is evaluating the hyoid bone position in individuals with skeletal Class 3 malposition originating from different jaws by comparing individuals with skeletal Class 1 position. The material of this study consisted of pretreatment lateral cephalometric radiographs of individuals with skeletal Class 1 position and skeletal Class 3 malposition which were selected from archives of İzmir Katip Çelebi University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics. A total of 90 individuals, including 30 individuals with the normal position maxilla and prognathic mandible, 30 individuals with retrognathic maxilla and normal position mandible and 30 individuals with normal position maxilla and mandible were included in this study. Individuals who had orthodontically treated, head and neck area with scar, burn and scatris, swallowing problems and mouth breathers were not included in this study. Landmarks and measurements of lateral cephalometric radiograps taken from the subjects included in this study were made by using Vistadent OC program. In multi-group comparison one-way ANOVA and in post-hoc pair wise analyze test Tukey HSD were used. According to resuls of cehhalometric evaluation, there was no significant difference between the groups in terms of the distance from the hyoid bone to the cervical column and the pogonion and the hyoid bone was found to be located higher in the retrognathie group in girls according to prognathie and normal groups.. There was significant differences between normal and retrognathie groups sagitally and the lowest value was observed in the retrognathie group. When the three groups are compared with each other, it can be said that the hyoid bone is angularly clockwise reversed in the retrognathie group, clockwise in the prognathie and normal groups.