İskeletsel sınıf I ve sınıf III erişkin kadın bireylerde baş postürü ve hyoid kemik pozisyonunun retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospecti̇ve evaluati̇on of hyoi̇d bone posi̇ti̇on and head posture i̇n skeletal class I and class III females.
  1. Tez No: 574231
  2. Yazar: MUHAMMED FATİH ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLNAZ MARŞAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hyoid kemik, Baş postürü, Maloklüzyon, Sınıf I, Sınıf III, Hyoid Bone, Head Posture, Malocclusion, Class I, Class III
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu retrospektif çalışmanın amacı, farklı maloklüzyona sahip erişkin dönemdeki kadın bireylerde baş postürü ve hyoid kemik konumunun, bunların birbirleriyle ilişkilerinin, olası farklılıklarının, diğer kraniyofasiyal ve dentofasiyal yapılarla olan ilişkilerinin ve etkilerinin, lateral sefalometrik radyografiler kullanılarak incelenmesidir. Çalışmanın materyalini İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivindeki iskeletsel Sınıf 1 pozisyon ve iskeletsel Sınıf 3 malpozisyona sahip bireylerden tedavi öncesi alınan lateral sefalometrik radyografiler oluşturmaktadır. Çalışmaya iskeletsel Sınıf 1 pozisyona sahip 65 birey ve iskeletsel Sınıf 3 malpozisyona sahip 65 birey olmak üzere toplam 130 birey dahil edilmiştir. Çalışmamıza dahil edilen bireylerden alınmış lateral sefalometrik radyografilerin çizimleri ve ölçümleri SİDEXİS programı kullanılarak yapılmıştır. Sefalometrik değerlendirme sonucunda; baş postüründe, Sınıf I ve Sınıf III grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark gözlenmemiştir. Ancak önemli düzeyde olmasa da Sınıf III bireylerde servikal kolon daha düz bulunmuştur. Hyoid kemik konumunda hem antero-posterior hem de vertikal yönde gruplar arasında fark görülmezken, hyoid kemik Sınıf III bireylerde çene ucundan daha uzakta konumlanmıştır. Her iki grupta da hyoid kemiğin, ön ve arka kafa kaideleri, maksilla ve mandibulayla ilişkisi değerlendirildiğinde, hyoid kemiğin sagittal ve vertikal konumu gruplar arasında fark oluşturmamıştır.
Özet (Çeviri)
ERDOĞAN, M.F. (2019). Retrospective evaluation of hyoid bone position and head posture in Skeletal Class I and Class III females. İstanbul University, Faculty of Dentistry, Orthodontics Department. İstanbul. The aim of this retrospective study is to evaluate, head posture, hyoid bone position, their relationship and possible differences, as well as their interactions with other craniofacial and dentofacial structures on cephalometric radiographies of female adults. The material of this study consisted of preoperative and postoperative lateral cephalometric radiographies of skeletal Class I and Class III patients obtained from the I.U Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics archieve. 130 patients included in our study consisted of 65 Class I and 65 Class III patients. Lateral cephalometric tracings and evaluations of the included patients were preformed on SİDEXİS program. As a result of cephalometric evaluation, a statistically significant difference was not observed between the head posture of Class I and Class III patients. Although not statistically significant, cervical colon was found to be more straight in Class III patients. No statistically significant differences observed between two groups in hyoid bone position vertically and anteroposteriorly, however hyoid bone is positioned away from the chin in Class III patients. When the relationship of the hyoid bone with anterior and posterior cranial bases, maxilla and mandibule was evaluated no statically significant difference was seen in sagittal and vertical position of the hyoid bone.