Behçet hastalarında tırnak kıvrımı kapiller yapısının dermatoskopik incelenmesi ve serumda anjiogenez faktörlerinin değerlendirilmesi
The dermoscopic assessment of nailfold calpilleries structure and serum angiogenic factors in behcet's patients
  1. Tez No: 464073
  2. Yazar: DİLEK ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA TUNÇEZ AKYÜREK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, kapilleroskopi, serum anjiogenez faktörleri, Behcet's disease, capillaroscopy, serum angiogenesis factors
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Behçet hastalığı, deri ve mukoza belirtilerine ek olarak multisistemik tutulumuna neden olabilen, alevlenme ve remisyon dönemleri ile seyreden kronik, inflamatuar bir hastalıktır. Etyopatogenezi tam olarak aydınlatılamamıştır. Temel patolojisi vaskülit olan hastalığın patogenezinde anjiogenezin rolü bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda vasküler endoteliyal growth faktör (VEGF), angiogenin, angiostatin gibi anjiogenez faktör düzeyleri Behçet hastalarında kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Tırnak kıvrımı kapilleroskopisi romatizmal hastalıklarda varolan mikrovasküler hasarın analizinde kullanışlı, non-invaziv bir yöntemdir. Literatüre bakıldığında Behçet hastalığında tırnak kıvrımı kapiller sistemininin değerlendirildiği az sayıda çalışma bulunmaktadır. Ancak Behçet hastalarında hem kapilleroskopi hem de serumda anjiogenez faktörlerinin birlikte değerlendirildiği bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada, Behçet hastalığının patogenezinde rol alabilecek anjiogenez faktörlerinin, dermatoskopi ile tırnak kıvrımı kapiller sisteminin değerlendirilmesi ve tırnak kıvrımı kapilleroskopik bulgular ile serum anjiogenez faktörleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Uluslararası Behçet Hastalığı Çalışma Grubu Tanı kriterlerine göre Behçet hastalığı tanısı almış 47 hasta ve herhangi bir hastalığı olmayan, ilaç kullanmayan 40 sağlıklı birey dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm olguların başparmak hariç kalan sekiz parmağın videodermatoskop görüntüleri kapiller dilatasyon, mikrohemorajiler, avasküler alanlar, torsiyone ve ramifiye/çalı benzeri kapillerin varlığı açısından değerlendirildi. Hastalardan ve sağlıklı bireylerden alınan serum örneklerinde VEGF, angiogenin ve angiostatin çalışıldı. Hastaların 19'unda (%40.6) kapilleroskopik değerlendirme normal iken, 28'inde (%59.6) kapiller değişiklikler tespit edildi. Tespit edilen kapiller değişiklikler sırasıyla mikrohemoraji (18 hastada, %38.3), kapiller dilatasyon (14 hastada, %29.8), torsiyone kapiller (12 hastada, %25.5), ramifiye/çalı benzeri kapiller (6 hastada, %12.8) şeklindeydi. Hastalarda izlenen kapilleroskopik değişiklikler kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (p>0.05). Kapilleroskopik değerlendirme sonucunda elde edilen tüm parametreler Behçet hastalarının mukokutanöz ve sistemik tutulum bulguları ile karşılaştırıldı. Mukokutanöz bulgularla kapilleroskopik bulgular arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit dilmedi (p>0.05). Sistemik bulgularla karşılaştırıldığında diğer sistem tutulumu (nörolojik, pulmoner, genitoüriner, kardiyovasküler) olan hastalarda torsiyone kapiller istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha sık izlendi (p=0.03). Eklem tutulumu olmayan hastalarda ise kapiller mikrohemoraji istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha sık izlendi (p=0.005). Hasta ve kontrol grubunda serum anjiogenez faktörleri karşılaştırıldığında, serum angiogenin düzeyi hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı (p=0,000). Ayrıca damar tutulumu olan Behçet hastalarında serum angiogenin düzeyinin istatistiksel olarak anlamlı yüksek izlendi (p=0.038). Serum VEGF ve angiostatin düzeyleri ise hasta grubunda daha yüksek saptanmakla birlikte her iki grup arasında istatistiksel açısından anlamlı bir fark görülmedi (p=0.480, p=0.057). Klinik bulgularla karşılaştırıldığında artriti olan Behçet hastalarında serum VEGF (p=0,032) düzeyi anlamlı yüksek saptandı. Behçet hastalarında ve sağlıklı kontrollerde serum anjiogenez faktör düzeyleri ile kapilleroskopik değişiklikler arasındaki ilişki incelendi. Behçet hastalarında anjiogenez faktörleri ile kapilleroskopik değişiklikler arasında herhangi bir ilişki görülmedi (p>0.05). Kontrol grubunda ise kapiller dilatasyon olmayan bireylerde angiogenin düzeyi istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı (p=0.03). Behçet hastalarında videodermatoskop görüntüleme ile kapilleroskopik değişiklikler sık olarak izlenmiştir. Angiogeninin, Behçet hastalığı patogenezinde ve vasküler tromboz gelişiminde rolü olabileceği düşünülmüştür. VEGF ve angiostatinin ise patogenezde rol alıyor olabileceği düşünülmekle birlikte daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Behcet's disease is a chronic, inflammatory disease, characterized by a relapsing and remitting course, with the clinical features of mucocutaneous lesions, as well as multi-systemic involvement. The etiopathogenesis of the disease remains unknown. Angiogenesis plays a role in the pathogenesis of the disease, which has vasculitis as its main pathological feature. In previous studies, serum levels of angiogenic factors such as vascular endothelial growth factor, angiogenin, angiostatin were significantly higher in patients with Behcet's disease than controls. Nailfold capillaroscopy is a useful, non-invasive method for analyzing microvascular abnormalities in rheumatic diseases. There are a few studies in the literature that evaluates nailfold capiller system in Behcet's disease. However, there wasn't a single study on both capillaroscopy and serum angiogenesis factors evaluated together in Behcet's patients. This study aims to evaluate angiogenesis factors that may play a role in pathogenesis of Behcet's disease and nailfold capillary system with capillaroscopy, and investigate the relationship between nailfold capillaroscopy findings and serum angiogenic factors. There were 47 patients, diagnosed with Behcet's disease according to International Study Group criteria for Behcet's disease, and 40 healthy controls, without any prior disease or drug history, enrolled in the study. The presence of capillary dilatation, microhemorrhages, avascular areas, tortuous and ramified-bushy like capillaries were evaluated in all fingers except the thumbs of all participants by using videodermatoscope images, excluding thumbs. VEGF, angiogenin and angiostatin concentrations were measured in serum collected from healthy subjects and Behcet's patients. Nailfold capillaries were normal in 19 (40,6%) of our patients while capillary abnormalities were detected in 28 (59,6%) of them. Detected capillary abnormalities are microhemorrhages (in 18 patients, 38,3%), capillary dilatation (in 14 patients, 29,8%), tortuous capillaries (in 12 patients, 25,5%), ramified-bushy like capillaries (in 6 patients, 12,8 %), respectively. No statistically significant difference was observed (p>0.05), when comparing the patients and healthy controls in terms of capillaroscopic changes. All capillaroscopic parameters compared with mucocutaneous and systemic involvement findings of Behcet's patients. No statistically significant relationship was determined between mucocutaneous findings and capillarsocopic parameters (p>0.05). Tortuous capilleries occured at a statistically significantly more frequent rate in patients with other organ system involvements (neurological, pulmonary, genitourinary, cardiac) in comparison with patients with systemic symptoms (p=0.03). Capillary microhemorrhages occured at a statistically significantly more frequent rate in patients without articular involvement (p=0.005). Serum angiogenesis factors were compared between patients and controls, and serum angiogenin level was significantly higher in patient group, statistically (p=0.000). Furthermore, serum angiogenin level was statistically significantly higher in patients with vascular involvement (p=0.038). Although serum VEGF and angiostatin levels were higher in patient group than in control group, the difference was not statistically significant (p=0.480, p=0.057). Serum VEGF levels were significantly higher in Behcet's patients with arthritis, when compared with clinical findings (p=0.032). The relationship between serum levels of angiogenic factors and capillaroscopic changes was evaluated in Behcet's patients and healthy subjects. There wasn't any significant relationship between angiogenic factors and capillaroscopic changes in Behcet's patients (p>0.05). As for control group, serum angiogenin levels were statistically significantly higher in subjects without capillary dilatation (p=0.03). Capillaroscopic changes were frequently observed by videocapillaroscopy in Behcet's patients. It is considered that angiogenin may play a role in pathogenesis of Behcet's disease and development of vascular thrombosis. VEGF and angiostatin are also considered to have a role in pathogenesis, although further studies are needed to confirm.