Glial tümörlerde gözlemlenen mtDNA'nın D-LOOP bölgesi varyasyonları
The observed mtDNA D-LOOP area variations in the glial tumors
- Tez No: 464074
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KARABAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Glial tümör, mtDNA, varyasyon, D-loop, glial tumors, mtDNA, variation, D-loop
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Köken itibarı ile gliomlar, glial hücrelerden gelişen tümörlerdir. Astrositlerden astrositomlar, oligodendrositlerden oligodendrogliomlar ve ependimal hücrelerden ependimomlar gelişir. Glial tümörler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yetişkinlerde en fazla görülen primer beyin tümörü olarak rapor edilmektedir. Ek olarakta, astrositomlar diğer glial tümörlerden üç kat daha yüksek insidans ile görülürler İnsan mitokondri DNA'sı 16.569 baz çifti (bç) büyüklüğünde, kapalı dairesel çift zincirli bir moleküldür. İnsan mitokondri DNA'sının tüm baz dizisi ve genom organizasyonu 1981 yılında Anderson ve arkadaşları tarafından ortaya çıkarılmıştır. mtDNA zincirlerinden guanin içeriği fazla olan zincire ağır zincir (H zincir), sitozin içeriği fazla olana ise hafif zincir (L zincir) denir. Her iki zincirin bir birinden ayrı replikasyon orijini vardır. Ağır zincirin replikasyon orjini D-loop (Displacement loop) denen kontrol bölgede yer alır. Kanser araştırmalarında mtDNA D-loop bölgesi mutasyon ve polimorfizleri saptanmıştır. Örneğin; gastirik kanserlerde D-Loop bölgesinde geniş delesyonlar ve nokta mutasyonları, kolorektal kanserlerde, baş-boyun kanserlerinde ve akciğer kanserlerinde nokta mutasyonları saptanmıştır. Diğer DNA tipleri (çekirdek, kloroplast ve bakteri) düşünüldüğünde mitokondrial DNA (mtDNA) sekanslanması özellikle yakın akrabaların belirlenmesi ve hücrenin geçirdiği evrimsel olayların geçmişini içermesi açısından son derece önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
As of origin with gliomas, tumors developed from glial cells. Astrocytes develop from astrocytomas, oligodendrocytes from oligodendrogliomas and ependymomas develop from ependymal cells.Glial tumors has been reported as the most common primeryl tumors in adults by the World Health Organization is reported to be a brain tumor. Astrocytomas are seen three times more often than other glial tumors Human mitochondrial DNA 16569 base pairs (bp) in size, has a closed circular double-stranded molecule. All of the base sequence of human mitochondrial DNA and genome organization was uncovered in 1981 by Anderson et al. Guanine content of mtDNA chain which chain over the heavy chain (H chain), cytosine content in excess of the light chain (L chain) is called. Both chains have an origin of replication from a separate one. The replication origin of the heavy chain D-loop (Displacement loop) takes place in so-called control zone. mtDNA D-loop region mutations and polymorphisms have been identified in cancer research. For example; large deletions and point mutations in gastric cancer in the D-loop, colorectal cancer, head and neck cancer and point mutations in lung cancer patients. Other types of DNA (nucleus, chloroplasts and bacteria) Considering mitochondrial DNA (mtDNA) sequencing of close relatives and especially the determination of terms to include the history of evolutionary events experienced by the cell is of the utmost importance