Yılan ısırması nedeniyle acil servise başvuran hastaların mpv düzeylerinin anti-venom verilme ve verilmeme durumuna göre değerlendirilmesi
  1. Tez No: 464099
  2. Yazar: EYLEM KANTARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN KUVANDIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Yılan ısırması, MPV, antivenom, Snakebite, MPV, Antivenom
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: Zehirli yılan sokmaları hızlı tedavi gerektiren acil tıbbi bir durumdur. Dünya üzerinde yılan ısırmalarına bağlı ölümlere oldukça sık rastlanılmaktadır. Bunların çoğunluğu ekvator kuşağına yakın ülkelerde meydana gelmektedir.1-2 Tüm Dünyada bilinen yaklaşık 3000 yılan türünün onda biri zehirlidir.2 Türkiye'de özellikle Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde iklim ve coğrafik özelliklerinden dolayı yılan sokmalarıyla sık karşılaşılmaktadır. En sık ısırmaya yol açan tür Engerek (viperidae) yılanıdır.3 Yılan zehiri birçok toksik protein ve enzimin bir araya gelmesinden oluşan karmaşık bir yapıya sahiptir. Zehirin kardiyotoksik, nörotoksik, miyotoksik, nefrotoksik ve hematoksik özellikleri vardır. Toksinin şiddetine göre hastada lokal ve sistemik belirtiler gözlenir. Isırılan bölgede ağrı, ısı artışı, hemorajik ödem, ekimoz, lenfanjit ve doku nekrozu gibi lokal bulguların yanında, ateş, bulantı, kusma, dolaşım kollapsı, sarılık, delirium, konvülziyon ve koma gibi sistemik komplikasyonlar ortaya çıkabilir.4,5 Klinik tabloya ilerleyici anemi, lökositoz, trombositopeni, hipofibrojenemi, koagülasyon testlerinde bozukluk, proteinüri, azotemi eşlik edebilir.6 Yılan ısırığına karşı en etkin yöntem antiserum uygulaması olup, uygun dozda ve en kısa sürede uygulanması mortalite ve morbidite açısından önem taşımaktadır.7 Bu yüzden mümkün olan en kısa sürede ısırığa maruz kalan kişiler müdahale edilebilecek en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Bu çalışmada MKÜ Tıp Fakültesi Acil Servisine son 5 yıllık dönemde (2012 - 2016) getirilen yılan ısırmaları vakaları retrospektif olarak taranmış, yapılan tetkik,anamnez,tedaviler incelenerek tüm olgulardaki hematolojik parametlerden olan MPV (ortalama trombosit hacmi) değerlerinin anti-venomla değişkenlik gösterip göstermediği araştırılmıştır. Metot: Çalışmanın istatistiksel analizleri SPSS 23.0 paket programı kullanılarak yapıldı.Bu çalışmada Mustafa Kemal Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda 2012-2016 yılları arasında acil servise başvurmuş vakalar ICD kodu T63,0 (yılan zehrinin toksik etkisi) ve X20 (yılan veya kertenkele ısırması) HBYS sisteminde geriye dönük olarak tarandı, kayıtlı olan anamnezler incelendi. Tüm vakaların mevcut Hemogram (CBC), Biyokimya, INR değerleri incelendi. Bu vakaların kaçına yılan anti-serumu verildiği araştırıldı. Yılan ısırığına maruz kalmış kayıtlı tüm vakaların yılan anti-venom verilen ve verilmeyen olgularda MPV düzeyleri incelendi, yaş ve cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediği araştırıldı. Mevcut epikirz ve anamnezler incelendi. Çalışmanın istatistiksel analizleri SPSS 23.0 paket programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda hastalar 18 yaş altı, 18-45 yaş arası ve de 45 yaş üstü olmak üzere gruplandırıldı. Bu gruplara gore kan değerleri antivenom verilmeden önce ve verildikten sonra istatistiksel olarak analiz edildi. Yaşlara gore antivenom verilenle verilmeyenler arasında bazı anlamlı farklar gözlendi. 18 yaş altındaki ve 45 yaş üstündeki hastalarda MPV 1 (geliş değeri) ve MPV 2 (son değeri) anlamlı bir fark gözlenmezken (p>0.05), 18-45 yaş arasında MPV1 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmiştir. (p0.05)
Özet (Çeviri)
Poisonous snakebites are an urgent medical condition that requires rapid treatment. Deaths caused by snake bites all over the world are fairly frequent. The majority of them are located in countries near the equatorial belt. There are 3,000 species of snake known all over the world and 10 of them are poisonous.The most common species that causes biting is the viper (viperidae) snake. Snake venom has a complex structure consisting of a combination of many toxic proteins and enzymes.The poison has cardiotoxic, neurotoxic, myotoxic, nephrotoxic and hematoxic properties. According to the severity of toxin local and systemic symptoms are observed in the patient. Systemic complications may arise such as fever, nausea, vomiting, circulatory collapse, jaundice, delirium, convulsions and coma, as well as local findings such as pain in the bite area, temperature increase, hemorrhagic edema, ecchymosis, lymphangitis and tissue necrosis. The clinical picture may be accompanied by progressive anemia, leukocytosis, thrombocytopenia, hypofibrogenemia, impaired coagulation tests, proteinuria, azotemia. The most effective method against snake bite is antiserum application and it is important in terms of mortality and morbidity to be administered at the appropriate dose and in the shortest time. As a result, people who are bitten should be taken to the nearest health facility where they can be intervened as soon as possible. In this study, snake-bites brought to MKU Medical Faculty Emergency Department during the last 5 years (2012 - 2016), were retrospectively screened the anamnesis and the treatments were examined and it was researched whether the MPV (mean platelet volume) values of the hematological parameters in all cases varied with anti-venom. Method:Statistical analysis of the study was made by using SPSS 23.0 package program. In this study, we took account of applied to emergency service of Mustafa Kemal University Hospital between 2012-2016. ICD code T63.0 (toxic effect of snake venom) and X20 (snake or lizard bite ) were scanned retrospectively in the HBYS system and the recorded anamnesis was examined. In all cases Hemogram (CBC), Biochemistry, INR values were examined. The number of cases which were VIII given snake anti-serum was investigated.in all recorded cases exposed to snakes. MPV leves are compared between antivenom given and not given patiens. And also investigated differences in MPV levels according to age and sex. In all cases epicrisis and anamnesis are examined. Statistical analysis of the study was performed using the SPSS 23.0 package program. Findings: In our study, patients were grouped under 18 years old, between 18-45 years old and over 45 years old. blood values were statistically analyzed before and after administration of antivenom to these groups. There were some significant differences between those who did not give and given antivenom for ages. There was no significant difference between MPV1 and MPV2 in patients under 18 years and over 45 years old. (P |>0.05) There was no statistically significant difference between MPV1 values between 18 and 45 years (p0.05)