Trakya Üniversitesi Sağlık Eğitim Merkezi Acil Servisine başvuran onkolojik hastaların depresyon durumlarının incelenmesi
Investigation of depression of oncological patients applying to Trakya University Health Education Center Emergency Department
  1. Tez No: 464156
  2. Yazar: FATMA BAYAZIT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖMER SALT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Depresyon, Kanser, Emergency Departmant, Depression, Cancer
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Tıbbi gelişmelere rağmen kanser hala en sık ölüm sebepleri arasından en önde yer almaktadır. Kanser hastalarında sıklıkla depresyon görülmekte; bu durumun hastalığın somatik etkileriyle mi yoksa daha önceki psikiyatrik hastalık temeline bağlı olarak mı ortaya çıktığını ayırt etmek zordur. Kanser hastaları acil servise sık sık yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, yemek yemede isteksizlik ya da ölüm düşünceleri ile başvurmaktadır. Bu hastalarda psiko-onkolojik görüşe göre dikkatli olunması gerektiği, gereklilik halinde psikiyatri konsültasyonun yapılması ve hastalara erken dönemde tedavi başlamak gerektiği yapılan çalışmalarda da faydalı bulunmuştur. Çalışmamız anket çalışması şeklinde prospektüs olarak yapıldı. Hastalara yüzyüze görüşme yöntemi ile gönüllü katılım onamı alındıktan sonra yapılmıştır. Çalışma anketinde Beck depresyon ölçeği ve HADS ölçeği kullanıldı. Hastaların %61,1'i (n=82) erkek, %83,5'i (n=112) evlidir. Hastaların %51,4'ü (n=69) ilkokul mezunu, %69,4'ünün (n=93) geliri 1000-2000 arasındadır. Hastaların %65,6'sı (n=88) hastalık durumundan haberdar iken, %94,2'si (n=82) hastalığını bilmese bile söylenmesini istediğini, %82,9'u (n=73) hastalığı hakkında bilgi sahibi olduğunu, %94,5'inin (n=70) bu bilgiyi doktorlardan edindiğini, %36,9'u (n=44) hastalığının tedavisi olarak radyoterapi ve kemoterapiyi birlikte aldığını belirtmiştir. Beck depresyon skoruna göre hastalardaki depresyon oranı incelendiğinde hastaların 23,9'unun (n=32) normal olduğu, %76,1'inde (n=102) ise depresyon bulgularının olduğu görüldü. Hastaların anket sonuçları incelendiğinde depresyonun medeni durum, gelir durumu, eğitim durumu, hastalığının farkındalığı, hastalığın evresi, nüks durumu, hastanın tedavisi ile ilişkili olmadığı; depresyon durumunun bu durumlardan bağımsız ortaya çıktığını tespit ettik. Kanser hastalarında depresyonun sık görüldüğü, tedavi yapan sağlık ekibinin bu durum için dikkatli olması gerektiği, medikal tedavinin yanısıra psikoterapi ve aile desteğinin kilit noktalardan olduğunu unutmamak gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Despite medical advances, cancer is still at the forefront of deaths. Depression is frequently seen in cancer patients; it is difficult to tell whether this is due to the somatic effects of the disease or to the basis of previous psychiatric illness. Cancer patient applies the emergency room for often fatigue, weakness, loss of appetite, reluctance to eat, or is guided by thoughts of death. In these patients, psycho-oncological needs to be exercised according to the view, in the case of necessity of psychiatric consultation and start treatment early studies have found to be useful in patients that should be made. Our study was made in the prospectus in the form of a survey. Face-to-face interview method was conducted after obtaining the approval of voluntary participation by patients. The hospital anxiety and depression scale and the Beck depression scale was used. Of the patients,%61,1 (n = 82) male %83,5 (n = 112) married. Of the patients, %51,4 (n = 69) elementary school, %69,4 (n = 93) income between 1000-2000. Of the patients, %65,6 (n = 88), while aware of the condition disease, %94,2 (n = 82) of the disease doesn't need to know even if you wanted to say, in %82,9 (n = 73) were informed about the disease, the %94,5 (n = 70) got this information from doctors, %36,9 (n = 44) got both radiotherapy and chemotherapy for treatment. The rate of depression in patients according to Beck depression score of the patients examined, %23,9 (n = 32) normal,%76,1 (n = 102) were the findings of depression. When analyzing the results of the survey of patients of depression and marital status, income status, educational status, disease awareness, the stage of the disease, recurrence status, is not associated with the treatment of the patient; a status we have determined that occur independent of the conditions of depression. The frequent occurrence of depression in cancer patients, who must be careful to treat the status of the patient by health care team, medical therapy as well as psychotherapy and family support is one of the key points that we think that it should not be forgotten.