Trakya Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Erişkin Acil Servise başvuran alkollü travma hastalarının değerlendirilmesi
Evaluation of traumatic patients with alcohol WHO appliedto emergency department of Trakya University Health Center for Medical Research and Practice
  1. Tez No: 464157
  2. Yazar: SİBEL SENEM BAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER SALT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, alkol, acil servis, yaralanma şiddeti, Trauma, alcohol, emergency department, injury severity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çalışmamızda alkolün sebep olduğu kazalar ve bu kazaların yol açtığı travmalar nedeniyle Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Acil servisine başvuran hastalar incelenmiştir. Acil servisimize 01 Ocak 2015 - 01 Ocak 2017 tarihleri arasında başvuran hastalar geriye dönük olarak hastane otomasyon sistemi ve Adli Tıp Anabilim Dalı dosya arşivinden incelenmiştir. Çalışmaya alınma kriterlerine uygun toplam 230 vaka kaydına ulaşılmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik özellikleri, mevsimlere göre dağılımı, giriş saatleri, yatış süreleri, travma mekanizmaları, istenen konsültasyonlar, çekilen tomografiler ve sonlanım şekli incelenmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamız süresince servisimize gelen hastaların (230 hasta), 210'u erkek, 20'si kadın, yaş ortalaması ise 34,5±12,6 olarak bulunmuştur. Hastaların alkol seviyelerine göre dağılımı incelendiğinde, acile başvurunun en fazla hafif alkollü (0-150 mg/dl) hastalar tarafından yapıldığı görülmüştür. Hastaların yatış süreleri değerlendirildiğinde ise hafif alkollülerin diğer alkol seviyesindeki hastalara göre ortalama 1,5 saat daha uzun yattığı görülmüştür. Travma mekanizmaları değerlendirildiğinde, en fazla başvuru, araç içi trafik kazası (n=88, %38,3) nedeniyle gerçekleşmiş, bunu motor kazası (n=47, %20,4) takip etmiştir. Hastalarda en fazla yaralanma baş-boyun bölgesinde (%47,9) görülmüştür. Bunu ekstremite yaralanmaları (%31,9) izlemiştir. Acile başvuran 230 hasta için toplam 567 adet bilgisayarlı tomografi (BT) istenmiştir. En fazla çekilen BT bölgeleri ve oranları şu şekilde sıralanmıştır: beyin (%30), servikal (%16,9), toraks (%15,9). İlk tedavi sonrası değerlendirilen hastalarda, en fazla beyin cerrahisi (n=47) konsültasyonu istenmiş, bunu ortopedi (n=45) takip etmiştir. Acile başvuran hastaların %44,3'ü tetkik sonrası tedaviyi reddetmiş, %23'ü servise yatırılmış, %14,3'ü ameliyata alınmış, %5'i dış merkez yoğun bakım ünitesine gönderilmiş, %37 hasta ise şifa ile taburcu edilmiştir. Alkol seviyesi ile ameliyata alınma ve tedaviyi reddetme oranları arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki görülmüştür. Buna göre, alkol seviyesi arttıkça, ameliyata alınma oranı azalmıştır. Benzer şekilde, alkol seviyesi arttıkça, hastaların tedaviyi reddetme oranı azalmıştır.
Özet (Çeviri)
The patients who applied to Trakya University Health Center for Medical Research and Practice due to accidents caused by alcohol and traumas caused by these accidents were reviewed in our study. The data of patients who applied to our emergency department in two-year period (January 1, 2015-2017) were collected from patient database of hospital and archive of the Department of Forensic Medicine. 230 patients met the inclusion criteria in our study. The patients included in the study were examined according to their demographic characteristics, distribution by seasons, time of entry, length of stay, trauma mechanisms, requested consultations, tomography and ending. The obtained data were evaluated statistically. 210 of 230 patients were male, 20 were female and the mean age was 34,5 ± 12,6 in our study. When the patients were categorized according to their blood alcohol levels, most of the application to our emergency department was made by the patients with mild alcohol level (0-150 mg / dl). When length of stay was evaluated, the patients with mild alcohol level stayed 1,5 hours longer compared to the patients with other alcohol levels. When trauma mechanisms were evaluated, most frequent admission was due to accident in vehicle (n=88, %38,3) followed by motorcycle accidents (n=47, %20,4). The highest number of injuries was observed in the head and neck region (47.9%). This was followed by extremity injuries (31,9%). Overall, 567 computed tomography (CT) examinations were requested for the patients. The most requested CT by body parts and their ratios were as follows: brain (30%), cervical (16,9%), thorax (15,9%). After initial treatment, the highest number of consultation was requested from neurosurgery (n = 47), followed by orthopedics (n = 45). The patients (44,3%) who applied to emergency department rejected the treatment, 23% were hospitalized, 14,3% were operated, 5% were sent to the external intensive care units and 37% were discharged after cure. There was a statistically significant relationship between the blood alcohol level and the number of treatment rejection. As alcohol level increased, the number of patients who were operated decreased. Similarly, as the alcohol level increased, the number of patients who refused the treatment decreased.