Edirne merkez ilçede bulunan ilkokullarda elektromanyetik kirlilik
Electromagnetic pollution in primary schools in provincial center of Edi̇rne
  1. Tez No: 464185
  2. Yazar: KORAY BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK YORULMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik Alan, Elektromanyetik Kirlilik, İlkokul, Electromagnetic fields, electromagnetic pollution, primary schools
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Dünyamız çok büyük bir elektromanyetik alan kaynağıdır. Yaşamımızı kolaylaştırmak ve hemen her sektörde kullanmak üzere teknolojik aletler geliştirilmiş olup, bu aletlerin çok büyük bir kısmı elektrik enerjisi ile çalışmaktadır. Günümüzde teknoloji kullanımı giderek artarken, artan kullanımın getireceği sağlık riskleri de beraberinde buna paralel bir artış gös-termektedir. Bu çalışmada Edirne Merkez ilçe ve bağlı köylerde bulunan ilkokullarda EMA ölçüm değerlerinin dünyada ve Tükiye'de mevcut yasal sınır değerlere göre durumunu ortaya koy-mak, ilkokullarda EMA değerlerini değiştirebilecek ve elektromanyetik alan oluşuma sebebiyet vererek çalışan araç gereçlerin EMA düzeylerine etkisini belirlemek, konuyla ilgili mercilere EMA ve sağlığa etkileri konusunda gerekli önlemlerin alınması konusunda önerilerde bulunulması.gibi hedeflerin yanı sıra EMA ölçümleri ile ilgili bölgemizde ve ülkemizde yapı-lacak analitik çalışmalara örnek ve öncü olmak, Türkiye'de okullardaki EMA düzeylerinin uluslararası ve güncel standartlar düzeyine getirilmesine katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Araştırmanın evreni Edirne ili merkez ilçede bulunan 26 ilkokul binası iç ve dış ortamlarından oluşmaktadır. Çalışmamız evrenin tümünde gerçekleştirildi. Ölçümlerde spektrum analizör olarak 700MHz - 9.4GHz frekans aralığında ölçüm yapabilen Spectran HF 60100 V4 Analyzer + Hyper LOG 60100 Anten kullanıldı. Ölçümler okulların iç ve dış ortamı olmak üzere iki farklı alanda, yerden 90 cm yükseklikte olmak üzere iç ortamda dersliklerin dört köşesinden ve ortasından alınan değerlerin ortalaması alınarak, dış ortamda ise okul dışında okulun dış dört köşesinden 1 metre uzaklıktan ve yerden 90 cm yükseklikten gerçekleştirildi. Dört ölçümün aritmetik ortalaması alınarak ortalama EMA değeri belirlendi. Yapılan ölçüm sonuçlarına göre ölçüm yapılan 26 okuldan, ölçüm sonuçlarına göre en düşük değer 0,530 V/m değeri ile Şükrüpaşa ilkokulunda saptanırken, en yüksek değer 1,679 V/m değeri ile 50.yıl ilkokulu'nda saptandı. Sonuç olarak çalışmamız sonucu elde edilen öl-çüm sonuçları hem ICNIRP tarafındane belirlenmiş sınır değerlerinin, hem ülkemizde EMR ile ilgili sınır değerlerinin altındadır. Ayrıca Avrupa birliği ülkelerinden ICNIRP sınır değerlerini kabul eden veya kendi sınır değerlerini oluşturup uygulamakta olan ülkelerin de sınır değerlerinin altında sonuçlar elde edildiği görülmüştür. Edirne Merkez ilçede bulunan ilkokullarda elektromanyetik radyasyon değeri ulusal sınır değerlerin üzerinde değildir.
Özet (Çeviri)
Our world, is not only a planet we live, is a big electromagnetic field source, too. Technological tools have been developed for use in different sectors and many of them work with electricity. Nowadays, as the use of energy continues to grow, health risks are growing parallel with the use of new technology The aim of this study; is to measure EMF values of primary schools in the provincial center of Edirne and present the status of these values by the legal levels in Turkey and in the World. To determine the effect of the equipment that create EMF in these schools. To make suggestions about the health effects of EMFs and on taking necessary measures. To be exem-plary and Pioneer to the other researches about EMFs. The Universe of this research occurred by the interior and the exterior environment of the 26 primary schools in the provincial center of Edirne. No sample was taken, the research was conducted in the universe. Spectran HF 60100 V4 Analyzer + Hyper LOG 60100 anten-nae was used for the measurements between 700MHz - 9.4GHz frequency. Measurements were done at the height of 90cm from the floor. Mean of measurements from the four corners and the middle of the room was taken for the interiors, mean of measurements 1 m away from corners was taken for exteriors. We determined the lowest value 0,530 V/m in Şükrüpaşa Primary School, the highest value 1,679 V/m in 50 Yıl Primary School. All measurement values in our research are both under the international limit values of WHO and ICNIRP and under the national limit values that determined by Turkish legislations. As a result, all electromagnetic radiation values that measured in this research are not above the national limit values.