Anesteziyoloji yoğun bakım ünitesindeki hastalarda akut böbrek hasarının tanısında rıfle ve kdıgo kriterlerinin klinik değerinin karşılaştırılması
The comparison of the clinical value of rifle and kdigo criteria in the diagnosis of acute renal injury in anesthesiology intensive care unit
  1. Tez No: 464193
  2. Yazar: ÖMER AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER YOSUNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, yoğun bakım ünitesi, RIFLE sınıflaması, KDIGO sınıflaması, hastane mortalitesi, yoğun bakım mortalitesi, Acute renal injury, intensive care unit, RIFLE classification, KDIGO classification, hospital mortality, ICU mortality
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Yaptığımız çalışmada yoğun bakım ünitemize yatan hastalarda RIFLE ve KDIGO sınıflamalarına göre ABH gelişen hastaların insidansı, RRT gereksinimi, ABH gelişmeyen hastalara göre yoğun bakımda kalış süresi ve mortalite oranları, yoğun bakım ve hastane mortalitesi açısından prediktif yeteneklerini değerlendirilmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmamız Nisan 2015-Nisan 2016 tarihleri arasında tek merkezli, prospektif, gözlemsel olarak Anesteziyoloji Yoğun Bakım Ünitesi'nde yapıldı. Çalışmamıza YBÜ'nde 24 saatten uzun süre takip edilen, 18 yaş üstü hastalar kabul edildi. KBY, SDBY olan, RRT almış olan, bazal kreatinin değeri 3 mg/dL'nin üzerinde olan, son 3 ayda böbrek nakli olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastalar RIFLE ve KDIGO sınıflamaları kullanılarak serum kreatinin değerlerine göre gruplandırıldı. Yatış süresi boyunca maksimum RIFLE ve KDIGO evreleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmamız boyunca yoğun bakım ünitemize 260 hasta yatırıldı. 120 hasta çalışmamıza dahil edildi, 140 hasta çalışma dışı bırakıldı. Çalışmamıza dahil olan 120 hastanın 73'ü erkek, 47'si bayan; yaş ortalamaları ise 47,4 bulundu. Akut böbrek hasarı gelişme insidansı RIFLE kriterlerine göre %40,8; KDIGO kriterlerine göre %41,7 olarak bulundu. ABH tanısı olan hastalar yaş, yatış günü, skorlama sistemleriABH olmayanlara kıyasla anlamlı olarak yüksek bulundu. RIFLE kriterlerine göre ABH gelişen hastaların hastane mortalitesi % 46,9; KDIGO kriterlerine göre % 46 olarak tespit edildi. Akut böbrek hasarı gelişen hastaların yoğun bakım ve hastane mortaliteleri açısından her iki kritere göre değerlendirildiğinde KDIGO ve RIFLE sınıflamalarının anlamlı prediktif yetenekleri olduğu bulunmuş, aralarında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları RIFLE ve KDIGO kriterlerinin yoğun bakım hastalarında ABH insidansını ve şiddetini belirlemede kullanılabilecek, prediktif güçleri yüksek sınıflamalar olduğunu göstermektedir. KDIGO ve RIFLE sınıflamalarının tanı, evreleme ve mortaliteyi belirlemede prediktif yetenekleri arasında farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: In our study we aimed to evaluate the incidence of patients with AKI, the need for RRT, duration of intensive care unit stay and mortality rates, intensive care and hospital mortality predictive ability according to RIFLE and KDIGO classification for patients in our intensive care unit. Methods: Our study was conducted as a single-center, prospective, observational study in the Anesthesiology Intensive Care Unit between April 2015 and April 2016. We included patients who were followed up for longer than 24 hours in the ICU and who were over 18 years of age. Patients with CRF, ESKD, who underwent RRT, baseline creatinine level of 3 mg/dL or more, renal transplantation in the last 3 months were not included in the study. Patients were grouped according to their serum creatinine levels using RIFLE and KDIGO classifications. Maximum RIFLE and KDIGO phases were recorded during the hospitalization period. Findings: 260 patients were admitted to our intensive care unit during our study. 120 patients were included, 140 patients were excluded in the study. There was 73 men and 47 women in our study and the average age was 47,4. The incidence of acute renal failure development was found 40,8% according to RIFLE criteria and 41,7% according to KDIGO criteria. Patients with AKI were significantly higher in age, hospitalization day, scoring systems. According to RIFLE and KDIGO criteria, the hospital mortality of patients with AKI was 46,9% and 46%, approximately. KDIGO and RIFLE classifications were found to have significant predictive capacities when evaluated according to both criterias in terms of intensive care and hospital mortalities of patients with acute renal failure, and there was no significant difference between them. Conclusion: Our results suggest that RIFLE and KDIGO are classifications with high predictive powers and they can be used to determine the incidence and severity of AKI in ICU patients. There was no difference between KDIGO and RIFLE classifications in diagnosis, staging and predicative abilities in determining mortality.