Laringeal maske airway (LMA) çıkarma zamanına karar vermede ultrasonografik ve konvansiyonel yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of ultrasonographic and conventional methods for deci̇di̇ng laryngeal mask airway (LMA) removal ti̇me
  1. Tez No: 464192
  2. Yazar: AHMET HİLMİ GÜNÜÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: LMA, diyafram, USG, LMA, diaphragm, USG
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Anestezi pratiğinde LMA yaygın ve güvenilir bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak LMA çıkarma zamanına karar verme halen tartışmalı konular arasındadır. Bu çalışmada genel anestezi altında LMA takılmış hastaların LMA çıkarma zamanına karar vermede, ultrasonografik ve konvansiyonel yöntemleri karşılaşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Ameliyathanesi'nde genel anestezi altında ameliyata alınacak ve LMA takılması planlanan 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Sözlü ve yazılı onamları alındı. Rutin EKG, non invaziv arteryal tansiyon monitorizasyonu, satürasyon probu ile SpO2 monitorizasyonu uygulandı. Genel anestezi indüksiyonu sonrası LMA yerleştirildi ve anestezi idamesi intravenöz ve inhalasyon anestezik ajanlar ile devam ettirildi. Uyandırma sürecinde hastalar iki grup şeklinde gözlendi. İlk grup konvansiyonel yöntemle, ikinci grup ultrasonografik yöntemle değerlendirilerek LMA'ları çıkarıldı. USG grubunun diyafram kalınlıkları ultrasonografi ile preoperatif dönemde ve intraoperatif LMA çıkarma öncesi ölçülerek kaydedildi; LMA çıkarma öncesi ölçülen diyafram kalınlığına göre LMA'ları çıkarıldı. Her iki gruptaki hastalar, hemodinamik değişiklikler, SpO2 değerleri, LMA çıkarma zamanı ve postoperatif komplikasyonlar açısından değerlendirildi. Bulgular: Her iki grupta da yaş, ağırlık, cinsiyet oranları açısından istatiksel anlamlı fark gözlenmedi (p > 0,05). Her iki grupta anestezi ve operasyon süreleri benzerdi, istatistiksel anlamlı fark gözlenmedi (p > 0,05). Her iki grupta da LMA çıkarma zamanları benzerdi, istatiksel anlamlı fark gözlenmedi (p > 0,05). Her iki grupta da preoperatif, intraoperatif ve postoperatif, sistolik arter basıncı (SAB), diastolik arter basıncı (DAB), ortalama arter basıncı (OAB), nabız ve periferik oksijen saturasyonu (SpO2) değerleri istatistiksel olarak benzerdi (p > 0,05). Postoperatif komplikasyonlar açısından anlamlı fark gözlenmedi. Sonuç: LMA çıkarma zamanına karar vermede konvansiyonel ve ultrasonografik yöntemlerin, birbirlerine üstünlükleri gözlenmedi. Hemodinamik ve solunumsal parametreler, postoperatif komplikasyonlar ile LMA çıkarma zamanı açısından iki grup arasında istatiksel anlamlı farklılık gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Objectives: LMA is widely and reliably used in anesthesia practice. But deciding on the timing of the LMA removal is still a matter of controversy. In this study, we aimed to compare the ultrasonographic and conventional methods in order to determine the LMA removal time of the patients with LMA under general anesthesia. Material and Methods: İn the Necmettin Erbakan Univercity Meram Medicine Faculty operating room, 100 patients undergoing general anesthesia and scheduled to undergo LMA implantation were included in the study. Verbal and written approvals were received. Routine ECG, noninvasive arterial blood pressure monitoring, SpO2 monitoring with saturation probe were performed. After induction of general anesthesia, LMA was placed and anesthesia administration was continued with intravenous and inhalational anesthetic agents. During the awakening period, the patients were observed in two groups. The first group was evaluated by conventional method, the second group by ultrasonographic method and the LMA's removed. Diaphragm thicknesses of the USG group were recorded by ultrasonography preoperatively and intraoperative before LMA removal; The LMAs were removed according to the measured diaphragm thickness before removal of the LMA. Patients in both groups were evaluated for haemodynamic changes, SpO2 values, LMA removal time and postoperative complications. Results: There was no statistically significant difference in age, weight and sex ratios in both groups (p> 0.05). Anesthesia and operation durations were similar in both groups, no statistically significant difference was observed (p> 0.05). LMA removal times were similar in both groups, no statistically significant difference was observed (p> 0.05). Systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP), mean arterial pressure (MAP), pulse and peripheral oxygen saturation (SpO2) values were statistically similar in both groups intraoperative and postoperatively (p> 0,05) . There was no significant difference in terms of postoperative complications. Conclusion: Conventional and ultrasonographic methods were not superior to each other in deciding on LMA removal time. There were no statistically significant differences between the two groups in terms of haemodynamic and respiratory parameters, postoperative complications and LMA removal time.