Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu etiyopatogenezinde supar düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of soluble urokinase plasminogen activator receptor levels in the etiopathogenesis of attention deficit hyperactivity disorder
  1. Tez No: 464250
  2. Yazar: AYŞE IRMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ ÖZMEN, YRD. DOÇ. DR. ESRA DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: DEHB, suPAR, ürokinaz, plazma, inflamasyon, ADHD, suPAR, urokinase, plasma, inflammation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Amaç: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) çocukluk çağının en yaygın görülen davranışsal bozukluklarından biri olup etyopatolojisi henüz net olarak ortaya konamamıştır. Bu çalışma ile suPAR (solubl ürokinaz plazminojen aktivatör reseptör) molekülünün Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu etiyolojisindeki yerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniği'ne başvuran DSM-5 tanı ölçütlerine göre DEHB tanısı almış olan, 7-13 yaş aralığındaki 50 çocuk ve ergen çalışmaya dahil edilmiştir. Kontrol grubu olarak yaş açısından hasta grubuyla eşleştirilmiş, 25 sağlıklı, gönüllü çocuk ve ergen alındı. Çalışmaya alınan tüm olgulara Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşamboyu Şekli (ÇDŞG-ŞY) uygulandı. Araştırma kapsamında alınan tüm çocukların ebeveynlerinden çocukları hakkında sosyodemografik veri formu doldurmaları istendi. Hasta grubuna Conners Anababa Değerlendirme Ölçeği, Conners Öğretmen Değerlendirme Ölçeği verildi. Plazma suPAR düzeyleri biyokimya laboratuvarında Enzyme-liked immune-sorbent assay (ELISA) kitleriyle çalışıldı. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemle değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda, DEHB grubundaki çocukların plazma suPAR düzeyleri kontrol grubu ile kıyaslandığında, DEHB grubunda plazma suPAR düzeyleri daha yüksek saptandı ancak iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi. DEHB alt gruplar açısından değerlendirildiğinde; DEHB dikkat eksikliği baskın tip ile DEHB hiperaktivite tipi suPAR düzeyi açısından karşılaştırıldığında ise dikkat eksikliği baskın alt tipte suPAR düzeylerinin daha yüksek olduğu gözlendi ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızda, plazma suPAR düzeyleri açısından DEHB grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında; DEHB grubu ile kontrol grubu arasında fark tespit edilmemiştir. Konu ile ilgili yapılan çalışmalara bakıldığında diğer psikiyatrik hastalıklar ile suPAR ilişkisi değerlendirilmiş olup DEHB ile ilgili veriye rastlanılmamıştır. Bu konu ile ilgili daha geniş örneklemli daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most common behavioral disorders of childhood, but there is no clear causal relationship with any factor. In our study, it was aimed to investigate the role of suPAR (soluble urokinase plasminogen activator receptor) molecule in Attention Deficit Hyperactivity Disorder etiology. Materials and Methods: Fifty patients aged 7-13 years who were diagnosed with ADHD according to DSM-5 diagnostic criteria applied to the Child and Adolescent Psychiatric Policlinic of Erciyes University Medical Faculty were included in the study. Twenty-five healthy children and adolescents who were paired with the patient group for age and volunteered were included in the control group. Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia-Present and Lifetime Version (K-SADS-PL) were applied to all the cases studied. In the scope of the study, sociodemographic data form, Conners' Parent Rating Scale, Conners' Teacher Rating Scale were requested from the parents of the children taken to the patient group. Plasma suPAR levels were studied in the biochemistry laboratory using enzyme-like immune-sorbent assay (ELISA) kits. The obtained data were evaluated by appropriate statistical method. Results: In our study, children with ADHD compared with the control group, plasma suPAR levels were higher in the ADHD group but was not statistically significant. Children with inattentive type of ADHD compared with combined type of ADHD, plasma suPAR levels were higher in the ADHD inattentive type, but it was not statistically significant. Conclusion: In our study, no difference was found between the ADHD group and the control group in terms of plasma suPAR levels. There is no data about ADHD with suPAR molecule in previous studies, and more research is needed on this subject with large samples.