Splenektomi olan steroide dirençli kronik immün trombositopenili hastaların retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of steroid resistant chronic immune thrombocytopenic patients WHO had undergone splenectomy
- Tez No: 464258
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEMİŞ HİLMİ ATAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: İTP, splenektomi, rituksimab, eltrombopag, ITP, splenectomy, eltrombopag, rituximab
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
AMAÇ: İmmun trombositopenik purpura (İTP), trombositlere karsı oluşan otoantikorların trombositlerin yasam sürelerini kısaltması sonucu gelişen ve trombositopeni ile seyreden kazanılmış bir hastalıktır.Bu çalışmanın amaçları İTP tanısı ile splenektomi olmuş hastaların postoperatif dönemde takibi,splenektomi yanıtlarını etkileyen prediktif faktörlerin tespiti ve splenektomi sonrası yanıtsız hastaların ek tedavilerinin incelenmesini içermektedir. GEREÇ VE YÖNTEM: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji departmanında Ocak 2008 ile Ağustos 2016 tarihleri arasında İTP tanısı ile takip edilen splenektomi olmuş hastalar çalışmaya dahil edildi.18 yaşından küçük hastalar çalışmaya dahil edilmedi.İTP tanısı alan 52 hastanın yaş , cinsiyet, tanı tarihi , splenektomi tarihi,tanı tarihi ile splenektomi tarihi arasında geçen süre, splenektomi öncesi ve sonrası hemoglobin, beyaz küre, trombosit değerleri, splenektomi öncesi aldıkları tedaviler, splenktomi sonrası yanıtları, splenektomi sonrası yanıt olmayan veya yanıt kaybı olanlarda ilaç başlama tarihleri splenektomi sonrası aldıkları tedavilere bağlı yan etkiler, son başvuru tarihleri, son trombosit değerleri dosyaları ve elektronik ortamdaki ( medulla ) verileri taranıp elde edildi. SONUÇLAR: 52 hastanın 18 erkek,34 ü kadındı.Hastaların ortalama yaşı 41,6 (18- 89).37 hastada ( %71,2) splenektomiye yanıt elde edildi.Splenektomiye yanıtın prediktif göstergesi açısından preoperatif ve postoperatif trombosit değerlerinde yükseklik anlamlı tespit edildi.Splenektomiye yanıtsız olan 15 hastadan 9 u eltrombopag tedavisi aldı,2 sinde takiplerinde ilaç kesildi.Eltrombopag verilen bazı hastalar da dahil olmak üzere 9 hastaya da rituksimab verildi, bu hastalardan 4 ünde uzun süreli remisyon gözlendi. TARTIŞMA: Steroide yanıtsız ve kronik İTP li hastaların ikinci basamak tedavisinde splenektomi önemli ve güvenilir bir tedavi seçeneği olmaya devam etmektedir.Bununla birlikte hastalığın patogenezinin bireyler arasında farklılık göstermesi ve hastalık aktivitesini takip edebilmek için belirli bir biomarkerin olmaması tedavide başarısızlığa yol açabilmektedir. Hedefe yönelik tedavi yaklaşımlarını içeren daha fazla bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: Immune thrombocytopenia is an acquired disorder, resulting from autoantibodies against platelets that shortens their lifespans.The aims of this study are; the follow up of the patients who had undergone splenectomy, detection of predictive factors affecting the response , and evaluation of the alternative therapies for refractory patients. MATERIALS AND METHODS: The patients , who had undergone splenectoy for ITP and have been followed by the Department of Hematology in Ondokuz Mayıs University Hospital, were included in this study.The ones younger than 18 were excluded. 52 ITP patients were evaluted according to age; sex; date of diagnosis; date of splenectomy; time from diagnosis to splenectomy; hemoglobin, white blood count ant platelet counts before and after splenectomy ; therapies before splenectomy; response after splenectomy; therapies of nonresponders; side effects; the last platelet counts.These data were retrospectively collected from patients' medical records. RESULTS: Of 52 patients ,18 were male and 34 were female.Average age of patients was 41,6 (18-89). In 37 (71,2 %) patients , complete response were obtained.Preoperative and postoperative platelet counts were found as a positive predictive factor for response to splenectomy.9 patients who did not respond to splenectomy received eltrombopag ,two of them stopped taking pills during the follow up.Nine of non-responders, some of them were taking eltrombopag, were given rituximab, four of them showed sustained remission. DISCUSSION : Splenectomy continues to be a safe and an important therapeutic option in the second line treatments of persistant and chronic ITP.However the heterogenity of the patogenesis of the disesase among individuals and lack of biomarkers to track disease activity result in treatment failures.More comprehensive scientific researches are needed to identify the cause of ITP and more targeted treatment approaches.