Uzaktan eğitim yönetiminde balanced scorecard kullanımı ve AÖS örneği
The use of balanced scorecard in managing distance education, case study open education faculty
- Tez No: 464314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÖKSAL BÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Balanced Scorecard, Açıköğretim Fakültesi, Distance Education, Balanced Scorecard, Open Eduation Faculty
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Çok hızlı bir değişimin olduğu küresel ekonomik sistemde kurumların değişime ayak uydurup ayakta kalabilmeleri için sürekli olarak doğru ölçme ve doğru değerlendirme yapabilmeleri gerekir. Sadece faaliyet raporları ve finansal tablolardan oluşan geleneksel ölçüm sistemleri, bunun için yetersiz kalmaktadır. Günümüzde, kurumların doğru ölçüm ve değerlendirme yapabilmeleri için kullanılan bir yöntem olan“Balanced Scorecard”sistemi, hızlı bir şekilde geleneksel ölçüm sistemlerinin yerini almaktadır. Bu çalışma, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sisteminde karma yöntemin en gelişmiş stratejisi olan“yakınsayan paralel karma yöntem deseni”kullanılarak bir uygulama olarak yapıldı. Çalışmanın evrenini 2014 ile 2018 yıllarındaki veriler oluşturdu. Çalışmada hem nicel hem de nitel yöntemler kullanıldı. 2014 ile 2016 yılları arasındaki veriler kurum çalışanları ile görüşmeler yöntemiyle elde edilirken, 2016- 2017 akademik yılı için mevcut veriler ile birlikte yeni anketler de yapıldı. Çıkan sonuçlara göre 2017-2018 yılı için tahminler yapılarak hedefler oluşturuldu. Bu araştırmada finansal boyut, öğrenciler boyutu, içsel süreçler boyutu ve öğrenme-gelişme boyutu olmak üzere Balanced Scorecard'ın dört boyutu kullanıldı. Bu boyutlar altında oluşturulan ölçütlerle sürekli bir iyileştirmenin olacağı geri bildirimli bir sistem kurulması amaçlandı.
Özet (Çeviri)
In the international economic system, where there is a rapid change, institutions are suppose to be in continuous and precise measurement and evaluatation so that they can keep up with the change they are being confronted with. Nowadays, the traditional measurement system has been conceptualized as insufficient to the activity reports and financial systems. Recently the“Balance Scorecard”system has been in function as an alternative to the traditional measurement systems. This study was carried out as an application using advanced strategy of mixed method in the Open Education System of Anadolu University using“convergent parallel mixed method design”. The universe of the work was data range from 2014 to 2018. Both quantitative and qualitative methods were used in the study. While data from 2014 to 2016 were obtained through interviews with institution staff, new surveys were conducted with current data for the academic year 2016-2017. According to the results, assumptions were made for the year 2017- 2018 and the targets were identified. In this research, four perspectives of Balanced Scorecard were used: financial perspective, student perspective, internal process perspective and learning-development perspective. The study aimed to establish a feedback system in which there would be continuous improvement with the criteria established under these perspectives.