Perceptions towards the introduction of İslamic banking: Comparison between Muslims and non-Muslims in Tanzania
İslami bankacılığa ilişkin algılar: Tanzanya'daki müslümanların ve gayri müslümlerin algılarının karşılaştırılması
- Tez No: 464313
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM SAYILIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İslami Bankacılık, Algılar, Farkındalık, Müslüman, ki-kare testi, gayrimüslim, Tanzanya, Islamic Banking, Perception, Awareness, Muslim, non-Muslim, chi-square test, Tanzania
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, Tanzanya'daki müslüman ve gayrimüslim vatandaşların karşılaştırılmasına yönelik, islami bankacılığa ilişkin farkındalıklar ve islami bankacılık ürün ve hizmetlerinin tercih edilmesine neden olan faktörler araştırılmıştır. Kartopu örneklem yöntemi ile 330'u müslüman ve 330'u gayrimüslim olmak üzere 660 kişiye anket uygulanmıştır. Tanzanay'daki islami bankacılığa ilişkin algılar açısından müslümanlarla gayrimüslimler arasında anlamlı bir fark olup olmadığının araştırılması için ki-kare testi kullanılmıştır. Müslüman katılımcıların yaklaşık üçte ikisinin islami bankacılığın farkında olmasına gayrimüslimlerin yalnızca üçte birinin farkında olduğu bulunmuştur. İnsanların islami bankacılık ürün ve hizmetleri ile bilgileri daha çok arkadaşlarından ve islami bankalardan edindiği anlaşılmaktadır. İnsanlar, islami bankacılığı, sunulan ürün ve hizmetlerin faizsiz olması ve kar zarar ortaklığına dayanması nedeniyle tercih etme eğilimindedir. Vatandaşların islami bankacılığa ilişkin bilgi düzeyleri ve algıları açısından, müslümanlar ve gayrimüslimler arasında anlamlı farklar olduğu gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated perceptions toward the introduction of Islamic banking in Tanzania, and measure the awareness of islamic banking products and services as well as the factors which influence citizens of Tanzania in choosing Islamic banking products and services in order to compare if there are any similarities and differences between Muslim and non-Muslim citizens. By using snow ball sampling techniques, a sample of 660 people has been surveyed, whereby 330 represented by Muslim and 330 by Non-Muslim. Chi-square test was used to explore if there is any significant difference between Muslims and non-Muslims perceptions toward islamic banking in Tanzania. With respect to the knowledge level about Islamic banking and perceptions towards Islamic banking it seems there is a significant difference between perception of Muslims and non-Muslims toward introduction of Islamic banking in Tanzania. It was found that nearly two thirds of Muslim respondents are aware of Islamic banking whereas only one third of non-Muslim citizens are aware of it. It seems that people learn about Islamic banking products and services mostly through friends or Islamic banks.