An analysis on the economic value of water
Suyun ekonomik değeri üzerine bir analiz
- Tez No: 464323
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY KÜÇÜKSAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Suyun değeri, Ekonomik değer, Ekonomik enstrümanlar, Bütünleşik su yönetimi, Su kıtlığı, Value of water, Economic value, Economic instruments, Integrated water management, Water scarcity
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
İnsanoğlunun hayatta kalma güdüsü, büyük ölçüde doğal kaynakların yeterli miktarlarda ve uygun kalitede mevcut olmasına bağlıdır. Fakat genellikle insanlar, sürdürülebilir yolla çarkı sürekli çevirmek yerine bu temel kaynakları tahrip etmeyi tercih etmektedirler. Şüphesiz, yaşamın ana kaynağı olan su bu süreçte en fazla tehdit altında olan kaynaktır. Büyüme ve kalkınma amaçlı insan uygulamaları durumu içinden çıkılmaz hale getirmekte ve iklim değişikliği, kirlilik, giderek artan nüfus ve açlığı karşılamak için artan talep (yoksullardan ziyade zenginlerin açlığı) ile birleştiğinde su kıtlığına neden olmaktadır. İyi bilindiği üzere, iktisat kıt kaynakların sınırsız ihtiyaçlar ve arzular karşısında dağıtımı ile ilgilenen bir bilimdir. Dolayısıyla, su ekonomik değerine göre yönetilmelidir. Bu çalışma, suyun ekonomik değerini tüm yönleriyle sunmayı ve su kaynaklarının sürdürülebilir bütünleşik yönetimi için politikalar sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, suyun değeri açısından tarihsel diyalektik bakış açısı, suya yönelik tehditler ve genel olarak su kaynaklarının değerini gösteren ekonomik araçlar incelenmiştir. Ayrıca, su kaynakları hakkında önemli uluslararası değerlendirmeler de sunulmuştur. Buna ek olarak, su kaynaklarının güncel ulaşılabilirlik ve kıtlık durumları bu kaynakların korunması ve verimli kullanılması için farkındalık yaratmak amacıyla analiz edilmiştir. Bu bağlamda, bu çalışma Türkiye için özgün bir literatür oluşturmaya katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Survival instinct of human beings largely depends on availability of natural resources in adequate amounts and sufficient quality. However, people mostly prefer to destroy these fundamental resources instead of spinning the wheel continuously in a sustainable way. Undoubtedly, water which is main source of life is the most threatened resource in this process. Human practices for growth and development make the situation worse and cause water scarcity when associated with climate change, pollution, ever-increasing population and demand for meeting hunger (not for the poor, but for the rich). It is well known that economics is a science interested in allocation of scarce resources against unlimited needs and desires. Hence, water should be managed in accordance with its economic value. This study aims to present economic value of water in all its aspects and to provide policies for sustainable integrated management of water resources. Historical dialectic perspective for value of water, threats to water and economic instruments which generally give the value of water resources are examined in this study. Also, prominent international considerations about water resources are given. Moreover, current conditions of water resources in terms of both availability and scarcity are analyzed to raise awareness for protection and efficient use of these resources. In this respect, this study contributes to create an original literature for Turkey.