Küresel ısınmanın Türkiye'de tarım sektörü üzerine etkisi: Bir ARDL modeli uygulaması
The impact of global warming on agricultural sector in Turkey: An application of the ARDL model
- Tez No: 464324
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÜNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küresel Isınma, İklim Değişikliği, Tarım Sektörü, ARDL, Global Warming, Climate Change, Agriculture Sector, ARDL
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun artması ile yer küre ve denizlerde meydana gelen sıcaklık artışlarına küresel ısınma denilmektedir. Küresel ısınma sonucunda ortaya çıkan iklim değişikliği tarım sektörünü olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada, 1985-2016 zaman periyodunda küresel ısınmanın Türkiye'de tarım sektörü üzerine etkilerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu amaçla, tarımsal GSYH, buğday üretimi, mısır üretimi, çeltik üretimi değişkenlerinin her biri ile ortalama sıcaklık, toplam yağış, toplam karbondioksit miktarı arasındaki ilişki ARDL modeli ile yıllık veri seti kullanılarak tahmin edilmiştir. Elde edilen tahmin sonuçlarına göre, tarımsal GSYH ile karbondioksit ve yağış miktarı arasında negatif bir ilişki vardır. Sıcaklık ile tarımsal GSYH arasında negatif bir ilişki bulunamamıştır. Buna karşın, iklim değişikliğinin genel etkisi negatif yöndedir. Yapılan analizlerde çeltik üretimi ile sıcaklık ve yağış değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamazken, karbondioksit miktarının çeltik üretimi üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı ortaya çıkmıştır. Mısır üretimi ile iklim değişikliği ilişkisi incelendiğinde ise kısa dönemde yağış ve karbondioksit miktarının üretimi negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Buna karşın uzun dönemde mısır üretimi ile iklim değişikliği arasında anlamlı bir sonuç bulunamamıştır. Buğday üretimi ile sıcaklık, yağış ve karbondioksit değişkenleri arasında ise bir eşbütünleşme ilişkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increase in temperature of earth and seas which results from increasing concentration of greenhouse gases in atmosphere is described as global warming. Climate change resulting from global warming is negatively affecting agriculture sector. In this study, it was aimed to reveal the effects of global warming on agriculture sector in Turkey from 1985-2016. For this purpose, the relation between agricultural GDP, wheat production, corn production, paddy production and the mean temperature, total rainfall and the amount of total carbon dioxide was estimated by using the ARDL model and annual data set. According to the results, there is a negative relation between agricultural GDP and carbon dioxide and the amount of rainfall. There was no negative correlation between temperature and agricultural GDP. However, the overall effect of climate change is negative. Although there is no significant correlation between rice production and temperature and precipitation variables in the analyses made, it has been found that the amount of carbon dioxide does not have a negative effect on rice production. When the relationship between corn production and climate change is examined, it has been determined that the amount of rainfall and carbon dioxide in the short term affects the production negatively. However, in the long run, there was no significant difference between corn production and climate change. The result is that there is no cointegration between wheat production and temperature, precipitation and carbon dioxide.