Çok kriterli karar verme problemlerinde ikili üstünlük algoritmaları: Girişimci ve yenilikçi üniversite endeksinde ORESTE uygulaması
Outranking methods in multiple criteria decision making problems: Appliance in the entrepreneurship and innovative university index
- Tez No: 464337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çok kriterli karar verme, İkili üstünlük algoritmaları, ORESTE, Girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi, Multi-criteria decision making, Outranking methods, ORESTE, Entrepreneurial and innovative university index
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada çok kriterli karar verme problemlerinde ikili üstünlük algoritmaları genel olarak açıklanmış, girişimci yenilikçi üniversite endeksine ORESTE yöntemi uygulaması gerçekleştirilmiştir. Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan ve gerçekleştirilen karar verme eylemi işletmeler açısından ele alındığında çok kriterli karar verme analizi karar problemlerinde yaygın biçimde kullanılan karar tipleridir. Karar vericilere etkin fayda sağlayan ikili üstünlük algoritmaları çoğunlukla alternatif sayısının fazla olması durumlarında kullanılır. Çalışmada ikili üstünlük algoritmalarından biri olan ORESTE yöntemi, girişimci üniversite endeksinde bir uygulama ile sunulmuştur. Girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi üniversitelerin belirlenen göstergelere bağlı olarak bir başarı sıralaması elde etmek amacıyla TÜBİTAK tarafından oluşturulmuştur. Bu endekse ORESTE uygulaması sonucunda TÜBİTAK tarafından açıklanan sıralamalardan farklı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, outranking methods are explained in general for multi-criteria decision making problems and ORESTE method is applied to entrepreneur innovative university index. When considered in firms terms of decision-making that are frequently encountered in daily life, multi-criteria decision-making analysis is the type of decision that is widely used in decision problems. The outranking methods that provide effective benefits to decision makers are often used in cases where the number of alternatives is high. The ORESTE method, which is one of the outranking methods in the study, is presented with an appliance in the entrepreneurial university index. Entrepreneurial and innovative university indexing universities have been established by TÜBİTAK in order to achieve a succession rank according to the determined indicators. As a result of this indirection ORESTE application, different results were obtained from the order described by TÜBİTAK.