Türkiye'de modernleşme süreci'nde basın: Ulus Gazetesi'nin modernleşme söylemi
Press in Turkey's modernization process:modernization discourse in the Ulus Newspaper
  1. Tez No: 464335
  2. Yazar: NAİM SIĞIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU DAĞTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, batılılaşma, basın, Kemalizm, Ulus Gazetesi, Modernization, westernization, press, Kemalism, Ulus Newspaper
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada, ilk olarak 14 Eylül 1919 yılında İrade-i Milliye adıyla, ardından 10 Ocak 1920 yılında Hakimiyet-i Milliye adıyla ve daha sonrasında dil devrimine uygun olarak 28 Kasım 1934 yılında Ulus adıyla yayımlanmaya başlayan gazetede yer alan haberlerin“Türk Modernleşmesi”ne olan etkileri tartışılmıştır. İktidarın görüşlerini topluma aktaran ve yeni demokrasi ilkelerini topluma sunan Ulus Gazetesi'nde, 1935-1938 yılları arasında modernleşme söylemi içeren haberler eleştirel söylem analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, modernleşme-batılılaşma kavramı üzerine odaklanılmış ve modernleşme olgusunun tarihsel dinamikleri ele alınmıştır. XVI. ve XVII. yüzyılda Rönesans ve Reform, sonrasında Sanayi Devrimi'ne dayanan modernleşme hareketleriyle birlikte Batı'nın ilerleme kaydetmesi, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki gerilemenin ardından başlayan modernleşme denemeleri ve bu denemelerin cumhuriyet dönemine kadar uzanan tarihi söz konusu bölümün temelini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, Osmanlı-Türkiye modernleşme süreci söz konusu bölümde incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, genel hatlarıyla Cumhuriyet Dönemi modernleşmesi üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda, Cumhuriyet Dönemi modernleşmesinin siyasal, ekonomik, hukuki, toplumsal ve kültürel gelişmeleri söz konusu bölümde ele alınmıştır. Öte yandan, 1930'lu yılların genel durumu ve yaratılmak istenen ulusal kimlik olgusuna da bu bölümde değinilmiştir. Ayrıca, ikinci bölümde modernleşme sürecinde basının rolüne genel hatlarıyla yer verilmiştir. Çalışmanın çözümleme bölümünde ise, Ulus Gazetesi'nin tarihi, yayın amacı ve yayın politikası dönem koşulları göz önünde bulundurularak irdelenmiştir. Ulus gazetesinde 1935-1938 yılları arasında yayımlanan ve modernleşme söylemi içeren haberler eleştirel söylem analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, çalışmanın birinci ve ikinci bölümünde yer alan kuramsal arkaplan bağlamında değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, tek parti hükümetinin resmi yayın organı niteliği taşıyan Ulus gazetesinde yer alan haberlerin ulusal bir bilincin yansıtılmasında, modernleşme bağlamında Türkiye'nin gelişmesi ve kalkınmasında ve yapılan devrimlerin heyecanının yansıtılmasında önemli bir rol oynadığı ortaya konulmuştur. Bununla birlikte, gerçekleştirilen devrimlerde ve modernleşme hareketlerinde Atatürk'ün öneminin vurgulanması, Osmanlı geçmişinin reddedildiği söylemlerin ön plana çıkarılması, Türk modernleşmesinin olumlanması ve iktidar söyleminin yeniden üretilmesi bağlamında Ulus gazetesinde yer alan modernleşme söylemi içeren haberlerin önemli bir ölçüde belirleyici olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study discusses the effects on“Turkish Modernization”of the news reports published in the newspaper which was first issued in the name of“İrade-i Milliye”on September 14, 1919, then in the name of“Hakimiyet-i Milliye”on January 10, 1920 and then in the name of Ulus on November 28, 1934 in accordance with the language revolution. The news content referring to modernization discourse and published in Ulus Newspaper between 1935-1938, which conveyed the views of the government and presented the new democratic principles to the society, are analyzed using critical discourse analysis method. In the first part of the study, the historical dynamics of the modernization phenomenon are addressed focusing on the concept of modernization-westernization. The development of the West through the modernization movements based on the Renaissance and Reform in the XVI and XVII centuries and later on the Industrial Revolution, the modernization attempts that followed the regressions of the Ottoman Empire and the history of such attempts up until to the republican era constitute the basis of this part. In this context, the Ottoman-Turkish modernization process is examined in this section. In the second part of the work, the modernization of the Republican Period is emphasized. In this regard, the political, economic, legal, social and cultural developments of the modernization of the Republican Period are examined in this section. On the other hand, the general situation of the 1930's and the national identity aimed to be created in that period are also mentioned in this section. Additionally, the second part outlines the role of the press in the modernization process in general terms. In the analysis section of the study, the history of Ulus Newspaper, the publication objectives and the publication policy were examined considering the conditions of the period. The choosen news reports, published between 1935-1938, in the Ulus Newspaper containing the discourse of modernization are analyzed with the method of critical discourse analysis. Findings obtained in the result of the study are evaluated in the context of the theoretical background described in the first and second part of the study. As a result, it is revealed that the news in the Ulus newspaper, which is the official publication of the single party government, played an important role in reflecting a national consciousness, in the improvement and development of Turkey in the context of modernization and in reflecting the excitement of the revolutions achieved. However, it is concluded that the news containing the discourse of modernization in the Ulus newspaper in the context of the emphasis on Atatürk's significance in the revolutions and modernization movements and on the discourse of rejecting the Ottoman legacy, the affirmation of Turkish modernization and the reproduction of the discourses of the government were found to be important determinants.