Thomas Allom ve Osmanlı dünyasını yansıtan eserleri
Thomas Allom and his works reflecting Ottoman world
  1. Tez No: 464342
  2. Yazar: TÜLİN YENİLİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURDAN KÜÇÜKHASKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: 19. yüzyıl, Thomas Allom, Panorama, İstanbul, Osmanlı, Oryantalizm, gravür, 19.century, Thomas Allom, Panorama İstanbul, Orientalism, engraving
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
19. yüzyılda İstanbul gravürleriyle tanınan İngiliz mimar ve ressam Thomas Allom, 1804-1872 yılları arasında yaşamıştır. İlk eğitimi hakkında bilgi edinemediğimiz sanatçı, çıraklık ve akademik eğitimini mimarlık üzerine almıştır. Mimari çizimlerindeki başarısından dolayı Fisher Yayınevi‟nden teklif alan Allom, İskoçya, İrlanda, Avrupa ülkeleri ve Osmanlı‟yı ziyaret ederek gravürlü seyahatnameler için çizimler yapmıştır. Osmanlı topraklarında yaptığı çizimleri -daha sonra Almanca ve Fransızcaya da çevrilen- Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor ve Character and Costume in Turkey and Italy isimli kitaplarda yayınlanmıştır. Bu yayınlar için hazırladığı resimlere 1838 ve daha sonraki yıllarda düzenlenen panorama sergilerinde de yer vermiş, ayrıca bu sergilerde yer alan eserleri tanıtmak için Polyorama‟yı yazmıştır. Çalışmanın konusunu oluşturan sanatçının Osmanlı dünyası ile ilgili eserleri iç mekânda dini yapılar, harem sahneleri, su yapıları ve sivil mimari; dış mekânda ise panoramik ve mimari manzaralar ile figür ağırlıklı sahnelerden oluşmaktadır. Bu çalışmada sanatçının gravürleri ayrıntılı incelenmiş ve bunlardan bazılarının suluboya kopyaları tespit edilmiştir. Ayrıca yayınlarda yer verilmeyen diğer suluboya eserlerine de ulaşılmıştır. Sultan II. Mahmud Dönemi‟nde etkin olan Thomas Allom -diğer bazı Avrupalı ressamlar gibi- padişahın resmini de yapmıştır. Eserleri genel olarak değerlendirildiğinde, 19.yüzyıl Osmanlı mimarisini, günlük yaşamını ve kıyafetlerini yansıttığı, titiz ayrıntılar işlediği, belge niteliği taşıyan gerçekçi resimler olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
British architect and painter Thomas Allom, known for his Istanbul engravings in the 19th century, lived between 1804 and 1872. The artist who we could not get any information about his elementary education, did his apprenticeship and academic education on architecture. Allom who received an offer from Fisher Publishing House due to his success on architectural drawings, made drawings for engraving travelogues by visiting Scotland, Ireland, European countries and Ottoman Empire. He published the drawings he made on the Ottoman lands in his books called Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor and Costume in Turkey and Italy which were later translated to German and French. The drawings he prepared for these publications were also included in the panorama exhibitions held in 1838 and later years. The work of the artist who created the subject of study with Ottoman world consists of religious structures, harem stages, water structures and civil architecture in the interiors, and panoramic and architectural landscapes and figurative scenes in the exteriors. In this work, the engravings of artist were studied in detail and watercolor copies of some of them were determined. Other watercolor works have not been published in publications were also determined. Allom, who was effective in the reign of Sultan II. Mahmud, also made the painting of the Sultan like other some European artists. When his works are evaluated in general, it is understood that there are authentic paintings that reflect the qualities of the 19th century Ottoman architecture, daily life and clothing, which are meticulously detailed.