Appearance management behaviors as the consequences of the beauty standards enforced by advertising a study of Turkish and Lebanese female university students
Reklamların dayattığı güzellik standartlarının bir sonucu olarak görünüm yönetim davranışları: Üniversitede okuyan Türk ve Lübnanlı genç kadınlara yönelik bir çalışma
  1. Tez No: 464344
  2. Yazar: ARZAK MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUDE CANAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Public Relations, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: AMB, Reklamcılık uygulaması, Beden imajı, Sosyal karşılaştırma, Makyaj, egzersiz, Yeme bozuklukları, Kozmetik cerrahi, AMB, Advertising enforcement, Body-image, Social comparison, Makeup, exercise, Eating disorders, Cosmetic surgeries
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Birçok çalışma, medyanın (genel olarak ve spesifik olarak reklamcılık) uluslararası izleyicilerin kafasında kurduğu ve uyguladığı“güzellik efsanesi”nin etkilerini incelemiştir. Bu tez çalışmasında bu etkileri göz ardı etmememize rağmen, bu etkilerin AMB'ler (görünüm yönetimi davranışları) olarak adlandırılan sonuçlarına odaklanılmaktadır. Genç kadınlar, ilan edilen güzellik mitine ulaşmak için çok sayıda AMB'den geçerler. Bu davranışlardan bazıları her sabah okula makyaj yaparken veya çalışırken veya bir gün veya düğün için giyinmek ve / veya haftanın belirli günlerinde spor salonuna katılmak gibi bazen günlük eylemler olarak düşünülür. Öte yandan, diğer davranışlar yeme bozuklukları ve kozmetik ameliyatlar gibi kişinin görünümünde belirgin değişikliğe neden olabilir. Bu tez araştırması ile, iki ülkedeki AMB'leri incelemek için bir çalışma yapılmıştır: Türkiye ve Lübnan. Spesifik olarak, çalışma AMB'lerin dördünü incelerken; Makyaj ürünlerinin kullanımı, kilo vermenin bir yolu olarak egzersiz yapılması, düzensiz yeme davranışlarına uyum sağlama ve dördüncü yönü kozmetik ameliyatlara girmektedir. Katılımcılar, 18-28 yaş aralığındaki kadın üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır. Genç kadınların (Türkiye ve Lübnan'da) güzellik kavramını gerçekleştirme derecesini ve bunun reklamcılığın uyguladığı güzellik standartlarından etkilenip etkilenmediğini incelemek üzere bir anket formu aracılığıyla anket çalışması yapılmaıştır. Başka bir deyişle, araştırmacı Türk genç kızlarının ve Lübnanlı genç kızların güzellik tanımlarını incelemekte ve akılda bulundurdukları tanımın reklamcılık ile sınırlı olup olmadığını incelemektedir. Bu tez çalışmasında kadın beden imajı ve sosyal karşılaştırma teorisi ve diğer birbiriyle ilişkili yönler de araştırılmaktadır. Böylece konuya daha fazla açıklama getirilmekte ve çalışma belirsiz duruma getirilmekten kaçınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Several studies have examined the effects of the“beauty myth”that the media- in general and advertising in specific- has established and enforced in the international audiences' minds. Although here in my thesis study I do not disregard those effects, I focus more on the consequences of those effects, which are called AMBs (appearance management behaviors). Young women undergo a lot of AMBs to reach the proclaimed beauty myth. Some of these behaviors are considered daily acts such as using make-up products every morning to school or to work, or occasional such as dressing up for a date or a wedding party, and/or attending the gym on certain days of the week. On the other hand, other behaviors can lead to drastic changes on one's appearance such as eating disorders and cosmetic surgeries. Via this thesis research, an attempt is directed to study the AMBs in two countries; Turkey and Lebanon. Specifically, the study will be examining four of the AMBs; the use of makeup products, exercise as a way of losing weight, adapting to disordered eating behaviors and the forth aspect is undergoing cosmetic surgeries. Participants are female university students' with the age range of 18-28 years. I try through a survey questionnaire to study the extent of young females (in Turkey and Lebanon) realization of the beauty concept, and whether it is influenced by the beauty standards that advertising has been enforcing. In other words, the researcher will be studying the beauty definition(s) of the Turkish young females and in the Lebanese young females and whether the definition they have in mind is limited to the one presented by advertising. Female body image and social comparison theory and other interrelated aspects are also to be investigated in this thesis work. That is to add more clarification and avoid ambiguity to the study.